Læger i chok over kræft-slagside

Folk i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland har langt dårligere chancer for at overleve lungekræft end beboerne i Hovedstaden.

Det viser den hidtil mest grundige kulegravning af området, og de markante forskelle på befolkningens overlevelsesmuligheder ikke bare chokerer, men også forarger landets læger.

"Så stor forskel i overlevelse er meget overraskende og helt uacceptabel," siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

"Det må sikres, at der arbejdes tæt sammen mellem de faglige miljøer i Danmark, og at der jævnligt gennemføres kvalitets-opfølgninger for at sikre ensartet og den fagligt bedste behandling," siger han.

Værst i Nordjylland

Rapport fastslår, at overlevelsen for lungekræft i Region Hovedstaden er op til 20 procent højere end i Vestdanmark.

For kemo- og strålebehandling er der forskel på, hvor tidligt, hyppigt og udbredt behandlingerne gives.

Resultatet er, at patienter i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland har mellem 10 og 20 procent højere dødelighed end patienter i Hovedstaden.

"Desto hurtigere kræftpatienter bliver diagnosticeret og behandlingen bliver sat i gang, desto større chance er der for et godt resultat," siger Mads Koch Hansen.

"Derfor bør regionerne lære af hinanden og hurtigst muligt sørge for, at der i alle regioner tilbydes behandling af den bedste kvalitet," tilføjer han.