Nyheder

Odense huser forfulgt journalist

Odense skal de næste to år huse en forfulgt russisk journalist. Som en del af det såkaldte friby-arbejde har kommunen fået kontakt til journalisten Alex Tor, der de næste to år vil bo og arbejde i byen, skriver DR Fyn.

Alex Tor er forfulgt i Rusland på grund af sit systemkritiske arbejde som journalist. Og han ser store muligheder i det to-årige ophold.

"De seneste tre år har jeg ikke vidst, hvad morgendagen ville bringe, så for mig føles to år som et stort, langt liv. Med friby-projektet får jeg mulighed for at arbejde i to år. Jeg håber, jeg kan skrive flere artikler og hjælpe flere mennesker," siger Alex Tor.

For Alex Tor handler hans ly i Odense om meget mere end ham selv. Regimet i Rusland er så bange for kritisk omtale i Vesten, at tingene hurtigt ændrer sig, når det bliver omtalt af journalister som ham, mener han.

"Projektet hjælper ikke kun mig. Det hjælper rigtig mange i Rusland. Mange russere frygter, at Vesten har glemt dem eller ikke interesserer sig for dem, med mindre de skal købe olie eller gas. I dag viser Odense, at det ikke er sandt," siger Alex Tor.

Alex Tor vil bruge blandt andet Facebook og andre sociale medier til at rapportere kritisk om Rusland, mens han er i Danmark.

Fribyordningen har eksisteret i Danmark siden 2008, og er en del af et internationalt netværk, som giver husly til forfattere og andre skribenter, der forfølges i deres hjemlande.

Indtil nu har blandt andre Aarhus, Fanø, Frederiksberg, Odense og København vist interesse for ordningen.