Nyheder

VIDEO: Her er hovedpersonerne i skattesagen

Skattekommissionen involverer en lang række kendte ansigter fra både medie- og embedsverdenen, ligesom også flere politikere er indkaldt som vidne af kommissionen.

Herunder kan du læse om sagens hovedpersoner

Helle Thorning-Schmidt (S), statsminister

Var leder af oppositionen til VK-regeringen, da avisen BT i juni 2010 offentliggjorde en række artikler om, at Helle Thorning-Schmidts mand - Stephen Kinnock - ikke betalte skat i Danmark. Thorning beklagede efterfølgende flere gange, at hun havde sjusket med oplysningerne til Skat. I september 2010 fik hun og hendes mand Skats ord for, at familien overholdt reglerne.

Stephen Kinnock,

Gift med statsminister Helle Thorning-Schmidt. Han bor og arbejder i Schweiz, hvor han er direktør for World Economic Forum, men han tilbringer weekender og fridage med familien i København. BT stillede i juni 2010 spørgsmålstegn ved, hvorvidt han tilbragte for mange dage i Danmark til ikke at betale skat. Ifølge reglerne skal man betale skat, hvis man opholder sig i Danmark i tre måneder i træk eller maksimalt 180 dage inden for et år. Skat fastslog efterfølgende, at Stephen Kinnock ikke er skattepligtig i Danmark.

Peter Arnfeldt, tidl. spindoktor

Er tidligere spindoktor og særlig rådgiver for tidligere skatte- og undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V).

Arnfeldt tilbød ifølge EB-journalisten Jan Kjærgaard at lække fortrolige oplysninger fra Thornings skattesag. Arnfeldt er af kommissionen indkaldt som vidne den 29. august og den 11. oktober.

Troels Lund Poulsen (V), tidl. minister

Tidligere skatte- og undervisningsminister i VK-regeringen. Han var skatteminister, da sagen startede. Ifølge en redegørelse fra Erling Andersen, der er direktør i Skat København, angreb Troels Lund Poulsen Skats endelige afgørelse i Thorning og Kinnocks skattesag.

Troels Lund Poulsen afviser at have noget at skjule i sagen. Han søgte den 4. december 2012 orlov fra Folketinget, men vendte tilbage tre måneder senere den 13. marts 2012.

Thor Möger Pedersen (SF), skatteminister

På baggrund af redegørelser fra både Peter Loft - Thor Mögers departementschef i Skatteministeriet - og Erling Andersen, direktør i Skat København, nedsatte SF-skatteministeren den 2. december 2011 en undersøgelseskommission. Beslutningen kom cirka en uge efter, at redegørelserne blev afleveret. Thor Möger fritstillede desuden Peter Loft fra sin stilling som departementschef den 21. marts 2012.

Erling Andersen, direktør i Skat København

Direktør for Skat i København. Han afleverede på baggrund af en anmodning fra skatteministeriet en redegørelse om sagen.

I redegørelsen står der blandt andet, at han den 20. september 2010 fik oplysninger om, at Troels Lund Poulsen og hans særlige rådgiver, Peter Arnfeldt, efter afgørelsen fortsat stillede spørgsmålstegn ved Skats beslutning - og at "skatteministeren har prøvet at få Skats afgørelse omgjort."

Peter Loft, tidl. departementschef

Tidligere departementschef i Skatteministeriet. Bliver i Erling Andersens - der er direktør i Skat København - redegørelse til skatteministeriet om sagen nævnt som en af de tre personer, der forsøgte at omgøre Skats afgørelse i Helle Thorning-Schmidts skattesag. I redegørelsen står også, at Peter Loft under et af i alt fem møder forsøgte at få Skat til at tage et notat - der "bare var dukket op" - med i sine overvejelser.

Notatet konkluderede - ifølge Erling Andersen - at Kinnock måtte være skattepligtig i Danmark, men Skat brugte ikke notatet. Peter Loft afviser begge Erling Andersens udtalelser i sin egen redegørelse.

Loft blev 21. marts 2012 afsat som departementschef i Skatteministeriet af skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

Jan Kjærgaard, journalist Ekstra Bladet.

Jan Kjærgaard afslørede i december 2010, at daværende skatteminister Troels Lund Poulsens spindoktor, Peter Arnfeldt, i tiden lige efter Skats afgørelse af Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag i september 2010, tilbød Jan Kjærgaard oplysninger fra sagen.

Ifølge Ekstra Bladet ville Arnfeldt kun lade Kjærgaard læse udvalgte passager, mens Kjærgaard ville læse afgørelsen i sin helhed. Senere blev alle ni sider lækket til avisen BT.

Kjærgaard har til fagbladet Journalisten udtalt, at han brød kildebeskyttelsen, fordi der var tale om en ulovlig lækage af fortrolige personoplysninger. Jan Kjærgaard er den første, der skal vidne i sagen.

Thomas Nørmark Krog, BT

Journalist på BT, der i en artikel den 8. september 2011 offentliggjorde detaljer i Skats afgørelse af Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag.

BT vil ikke oplyse kilden til detaljerne om Skats afgørelse, men journalisten bag artiklen, Thomas Nørmark Krog, skal vidne for kommissionen - ligesom flere andre fra BT i øvrigt skal.

Lars Løkke Rasmussen, tidl. Statsminister

Formand for Venstre og statsminister indtil 3. oktober 2011. Udtalte sig for første gang den 5. december 2011 om Helle Thorning-Schmidts skattesag ved et meget omtalt doorstep-pressemøde, hvor en tydeligt presset eks-statsminister ikke kunne svare klart på spørgsmål om, hvorvidt han har deltaget i møder i Venstre, hvor der er blevet talt om Thornings skattesag.

Løkke udtalte efterfølgende, at han havde udtrykt sig kluntet. På pressemødet udtalte han også, at "man ikke kan have en fremtid i Venstre, hvis man begår alvorlige lovovertrædelser."

Mikael Børsting, tidl. pressechef i Venstre

Tidligere pressechef i Venstre og nu rådgiver for Lars Løkke Rasmussen. Erkendte den 6. december 2011, at han holdt tæt kontakt til Peter Arnfeldt om Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Han understregede dog, at han "aldrig har talt med Peter Arnfeldt om personfølsomme oplysninger i Thornings skattesag," og at han ikke talte med Arnfeldt efter, Skat frikendte Thorning og Kinnock. Er indkaldt som vidne af skattekommissionen.

Frode Holm, revisor

Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks revisor. Har ifølge Skat afleveret et notat, hvori der står, at Stephen Kinnock er bi-/homoseksuel. Thorning har afvist, at dette er sandt. Er indkaldt som vidne af skattekommissionen.

Lisbeth Rasmussen, skattedirektør i Skat København

Lisbeth Rasmussen førte dagbog over behandlingen af Thorning/Kinnock-parrets skattesag. I dagbogsnotaterne står flere gange, at skatteministeriet forsøger at blande sig i Skats behandling af sagen.

Hun har selv slettet dagbogsnotaterne fra sin computer, men politiet har efterfølgende fundet en backup-fil.

Skattesagskommissionen har anmeldt lækagen af dagbogen til B.T. til politiet.