Nyheder

Amatørraket affyret i Østersøen

Afsendelsen af Copenhagen Suborbitals' amatør-byggede raket, der i går blev udskudt til i dag, lykkedes her til morgen, og raketten steg til vejs over Østersøen klokken ca. 09.10.

Videooptagelser viser, at raketten med navnet Beautiful Betty kom fint af sted fra affyringsrampen, men kort efter begyndte den at snurre rundt i luften.

"Da den går op, begynder den at snurre rundt om sig selv. Det går ikke. Man skal beholde retningen, når man flyver med raketter, det siger sig selv. Man skal accelerere op ad og ikke sidelæns eller ned ad. Da vi så ser separationen ske, sker det, som det skal, men den har ikke fået højde nok," siger René Fléron, civilingeniør ved DTU.

Separationen angår den kapsel, raketten havde med. Den blev udløst som planlagt og dens faldskærm foldede sig ud, men kapslen fik alligevel en hård landing i vandet.

"Faldskærmen nåede ikke fuld udfoldelse, før den ramte vandet, så derfor rammer den meget hårdt," siger Flemming Hansen, konsulent i Radiolab.

Problemer med selve raketten

Raketten skulle op i 1,4 kilometers højde men nåede kun 200-300 meter op.

De to eksperter vurderer, at der har været problemer med selv raketten.

"Raketten har fire dyser, og hvis ikke de er fuldstændig ens, så begynder den at tilte," siger Flemming Hansen.

Nu venter en længere periode med analyser af forløbet, så Copenhagen Suborbitals kan planlægge den næste testopsendelse. Målet er, at der på et tidspunkt skal sendes en bemandet raket op.

Projektet er finansieret af fonde og private donationer og er udført med hjælp fra over 100 frivillige.