Nyheder

4. år i træk med optagelsesrekord

For fjerde år i træk sætter antallet af optagne på landets videregående uddannelser rekord, og i 2012 kan hele 60.537 se frem en tur på uddannelsesbænken. Det er seks procent flere end i 2011.

Igen i år er det kvinderne, der sætter sig på størstedelen af de ledige pladser.

Den store interesse for at læse videre betyder dog også, at der er sket en stigning i antallet af unge, der ikke er kommet ind på en af deres drømmeuddannelser.

Fremgang til teknisk videnskab

Hos hele 17.780 af de unge vil mandagens brev indeholde en besked om, at de ikke er inviteret med til det kommende års studiestart.

Fakta om studieoptagelsen

Sådan har udvikling i antallet af optagne på landets uddannelser været de seneste fem år:

I 2008 blev der optaget 40.805

I 2009 blev der optaget 46.616

I 2010 blev der optaget 52.121

I 2011 blev der optaget 57.131

I 2012 er der optaget 60.537

Kilde: Undervisningsministeriet.

Selvom antallet af afvisninger er steget i år, er andelen dog ikke. Siden 2009 har antallet af afvisninger nemlig ligget konstant på 22 procent af ansøgerne.

Lidt under halvdelen af de optagne er mellem 21 og 25 år, som derved er den aldersgruppe med flest optagne.

På landets bacheloruddannelser, som primært udbydes på universiteterne, er den største fremgang inden for teknisk videnskab, humaniora og samfundsvidenskab, mens den største tilbagegang ses på teologi, arkitekt og design.

På de erhvervsakademiske uddannelser og professionsbacheloruddannelserne er den største fremgang sket inden for det samfundsvidenskabelige, det medie- og kommunikationsfaglige og det it-faglige område.

Minister roser de studerende

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) glæder sig over, at seks procent flere er blevet optaget på en videregående uddannelse i år end i 2011.

Men regeringen vil arbejde for, at færre bliver afvist, og endnu flere bliver optaget i fremtiden, lover han.

"Nogle af de steder, hvor der tidligere har været lidt småt med ansøgere, for eksempel de tekniske videnskaber, der rykker man rigtig kraftigt. Faktisk er det erhvervsakademierne, der har øget deres optag mest," siger han til Ritzau.

Klokken 00.01 kan du her på nyhederne.tv2.dk se, om du selv, dine børn eller andre du kender er kommet ind på den uddannelse, de har søgt.

Du skal bare kende personens karaktergennemsnittet - så kan du tjekke, om det er højt nok til en plads, eller alternativt en standby plads på landets videregående uddannelser