Succes: Dansk raket sendt af sted

Efter at have overvundet lidt indledende affyringsvanskeligheder har de danske raketbyggere i Copenhagen Suborbitals med Kristian von Bengtson og Peter Madsen i spidsen i dag lidt over klokken 13 sendt en ny hjemmebygget amatørraket op.
Den knap seks meter lange totrinsraket med navnet Smaragd 1 blev sendt op fra den flydende affyringsrampe Sputnik fra en position i Østersøen cirka 15 kilometer øst for Nexø på Bornholm.
Raketten skulle i første omgang være sendt op klokken 11, men det mislykkedes på grund af tekniske vanskeligheder, og raketfolkene måtte tilbage på affyringsrampen for at tjekke grejet igen, hvorefter opskydningen altså lykkedes anden gang.
De foreløbige data fra flyvningen viser, at al elektronik blev slukket kort efter start. Amatørrakettens teknikere kan dermed allerede nu fastslå, at rakettens næsekegle sandsynligvis brød sammen kort efter start.
Dermed kan vigtige data om højde og hastighed blive svært at få verificeret.
"Næste gang er vi nødt til at bygge en næsekegle i meget kraftigere materialer. Det kan blive noget med at anbringe den på kraftige kuglelejer eller helt droppe den roterende top," siger Peter Madsen til ing.dk.
Vil sende mennesker ud i rummet
Målet for Copenhagen Suborbitals er på lang sigt at sende et menneske ud i rummet. Hele amatørprojektet finansieres via sponsorer og private pengegaver, og raketterne bygges i en hal i København.
"I Copenhagen Suborbitals vil vi ganske enkelt ikke tro på, at man ikke kan udvikle ting som amatør: af kærlighed og interesse, skrev Peter Madsen på sin blog på ing.dk forud for opsendelsen.
"Hvis det ikke er sket før, er det fordi folk ikke har haft viljen til at prioritere deres rakethobby nok, skrev han.
Sidste år sendte Copenhagen Suborbitals ligeledes en raket op. Den cirka 9,5 meter høje og godt to ton tunge Heat-1X Tycho Brahe blev sendt cirka 2,8 kilometer op i luften og fløj i alt cirka 8,5 kilometer.
Forrige år forsøgte gruppen ligeledes at sende en raket af sted. Men det mislykkedes på grund af tekniske problemer. En føntørrer, som skulle holde en ventil til det flydende brændstof frostfri, fungerede ikke, og derfor blev raketten aldrig skudt af sted.