Nyheder

Motion på recept skal bremse gigtbomben

Stadigt flere ældre og overvægtige er en tikkende gigtbombe under sundhedsvæsnet. Den nuværende knap en million ældre over 65 år vokser i 2050 til 1,5 millioner.

Er man overvægtig, som 40 procent af danskerne, stiger risikoen for slidgigt yderligere. Alene i dag har 210.000 danskere konstateret slidgigt. Men ifølge eksperterne går mindst lige så mange rundt med udiagnostiseret gigt.

Derfor er det ifølge Gigtforeningen på høje tid at genindføre Motion på Recept, som forsvandt med kommunalreformen.

Dengang ordinerede læger i en årrække motion i træningscenter mod en række sygdomme. Og ifølge forskningen er træning langt den mest effektive medicin mod slidgigt.

"Der er alt for lidt bevægelse i det danske sundhedsvæsen helt bogstaveligt. Alternativerne er langt dårligere med farlig medicin og operationer. Derfor er det langt den bedste også samfundsøkonomiske løsning at genindføre Motion på Recept," siger Gigtforeningens direktør Lene Witte og fortsætter:

"Danskerne kender budskabet, men 40 procent efterlever det ikke. Det gælder ikke mindst gigtpatienter, som har svært ved at dyrke motion i højt tempo. Der er brug for tilbud om motion under kyndig vejledning til mennesker med gigt eller andre diagnoser."

Med Motion på Recept kunne lægerne henvise til motion under de eksisterende sygesikringsregler. I dag er mange gigtpatienter i stedet afhængige af smertestillende piller som mest almindelige behandling mod sygdommen, indtil den bliver så alvorlig, at operation og proteser er eneste mulighed.

Den socialdemokratiske forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen har stor sympati for Motion på Recept, men peger på økonomiske grænser.

"Problemet er, at de langsigtede fordele ved mere motion er indlysende. Men at de kræver investeringer her og nu."