Nyheder

82.000 danske mænd lider af inkontinens

Det er så stor en skam for mænd at lide af inkontinens, at mange af dem får depressioner.

Det viser en stor fælles europæisk undersøgelse "Luts", der karakteriserer lidelsen som en skjult folkesygdom, der griber alvorligt ind i hverdagen og forringer livskvaliteten.

"Folk er simpelthen ikke klar over, at inkontinens ikke er noget, man bare bør acceptere," siger præsidenten for World Federation of Incontinent Patients, WFIP, Lynne Van Poelgeest.

"Mange kan komme deres problemer til livs med genoptræning eller de rette hjælpemidler," siger hun.

Tør ikke forlade hjemmet

I Danmark lider 82.000 mænd af inkontinens. Det svarer til omkring fem procent af alle mænd over 20 år. Og næsten halvdelen - 40 procent - venter mere end et år med at gå til lægen.

Hos 90 procent af mændene er lidelsen psykisk belastende, viser Luts-rapporten, og nogle mænd tør end ikke bevæge sig uden for hjemmet, fordi de frygter at tisse i bukserne.

Området er så tabubelagt, at hovedparten ikke tør opsøge deres læge og fortælle om problemet. Når de endelig gør det, er det ofte deres kone eller kæreste, der tager initiativ til det.

Inkontinens blev behandlet på Globalt Forum om Incontinence i København, der med 450 deltagere fra 32 lande er verdens største konference om inkontinens.