Nyheder

Unge vil studere i provinsen

Aalborg topper, og Odense hitter. Ansøgningerne til landets bachelor-uddannelser rettes i stigende grad mod provinsen, viser årets opgørelse over de unges studiedrømme ifølge Politiken.

Aalborg Universitet har modtaget 18 procent flere ansøgninger end sidste år. Syddansk Universitet følger efter med en stigning på 14 procent, mens universiteterne i hovedstadsområdet må kigge langt efter samme boom. Roskilde Universitet har modtaget tre procent flere ansøgninger, mens landets stør-ste, Københavns Universitet, oplever en stigning på under to procent.

Krisebevistheden er slået igennem hos unge

Ifølge samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet søger de unge i stigende grad søger mod provinsen, fordi de er mere realistiske.

"Tidligere har rigtig mange levet efter en idé om, at "det kan godt være, jeg ikke har karakterer til at komme ind i København, men nu tager jeg derover og ser, hvad der sker. Den tankegang er nu bremset," siger Johannes Andersen.

Provinsens succes hænger ifølge Johannes Andersen sammen med, at krisebevidstheden er slået igennem hos de unge. Det får mange til at gå efter det sikre i stedet for at tage chancer, mener han.

Unge læser for at realisere sig selv

Samtidig, påpeger samfundsforskeren, er der andre aspekter end de geografiske, der får de unge til at søge ud i landet.

"Det, som især kan gøre, at Aalborg står stærkt, er den tekniske og naturvidenskabelige uddannelsesprofil, som kan virke meget attraktiv, når folk ser gennem konkurrencesamfundets briller," siger han og fortsætter:

"Og her er en ingeniøruddannelse lige i øjet," siger Johannes Andersen.

Samme forklaring har Aalborg-rektor Finn Kjærsdam, der efter eget udsagn ikke står i spidsen for et universitet med studerende, der læser for at realisere sig selv og udvide deres horisont.

"Vi tilbyder folk at læse til noget, hvor der så at sige står en profession for bordenden," siger han.