Nyheder

Piller dobler risiko for blodprop

Helt almindelige smertestillende piller mere end fordobler risikoen for at få blodpropper i benene og lungerne.

Det viser forskning fra Aarhus Univer-sitet og Universitetshospital.

Det er piller som Ibuprofen, Bonyl og Voltaren, som danskerne spiser i stor stil mod gigt, feber, betændelsestilstande og muskelsmerter.

Nu viser ny forskning, at denne type medicin - også kaldet NSAID-præparater - øger risikoen for blodpropper.

Forskere fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital undersøgte mere end 8000 patienter, som mellem 1999 og 2006 fik diagnosticeret en blodprop i benene eller lungerne.

Derefter undersøgte forskerne, om patienterne havde fået udskrevet recepter på NSAID-præparater. Og endelig blev hver af disse patienter sammenlignet med ti kontrolpersoner af samme køn og alder.

"Resultaterne viser, at risikoen for at få en blodprop i ben eller lunger er mere end fordoblet hos de patienter, der tager NSAID-præparater," siger Morten Schmidt, læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Lægerne har fundet en øget risiko både ved kort og lang tids brug samt for alle de forskellige typer af NSAID-midler.

Morten Schmidt har for nylig modtaget den såkaldte Mannucci Award som uddeles til lovende unge forskere for sin videnskabelige artikel om resultaterne.

"Vores studie tilføjer yderligere information om de bivirkninger, der er forbundet med brug af NSAID. Tidligere har disse smertestillende præparater vist sig at øge risikoen for blandt andet hjerteflimmer, og blodpropper i hjertet," fortæller Morten Schmidt.

"Det vil dog stadig være op til den enkelte patient i samarbejde med sin egen læge at opveje fordele og ulemper ved NSAID-præparaterne."

Midlerne sælges både uden recept i svage doser og med recept i højere doser.