Nyheder

Færre forskere forsvinder til udlandet

Danske forskere står langt fra på spring til at komme ud i verden. Kun godt én ud af 100 pakker tasken.

En forsvindende lille andel af den danske forskerskare begiver sig til udlandet, skriver Politiken torsdag.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af gruppen af ph.d.-uddannede, der er udvandret, er faldet markant. I 1997 lød andelen på 3,8 procent, mens den i slutningen af 2011 blot var på 1,3 procent.

- Hvis det her fortsætter, mister vi vækstmuligheder og evnen til at navigere i et internationalt forskersamfund, siger forskningspolitisk chef Jannik Schack Linnemann fra organisationen Dansk Erhverv til Politiken.

- Hvis der ikke er nogle danske forskere ude for at vise flaget for Danmark, så er der ikke nogen topforskere, der har lyst til at tage til Danmark, mener han.

Også i Dansk Industri havde forskningspolitisk chef, Charlotte Rønhof, forventet en højere andel af rejselystne:

- Det kan undre, at ikke alle står på spring for at komme ud, fordi det er så vigtigt i en global verden, siger hun til Politiken.

To af de væsentligste forklaringer er, at de studerendes gennemsnitsalder er ret høj, når de er færdige, og at en økonomi baseret på midlertidige forskningsbevillinger kan gøre det svært at etablere sig i udlandet, skriver Politiken.

Charlotte Rønhof peger på, at der også kan være en positiv forklaring på den faldende kurve.

- Forskningsinvesteringerne i den private sektor i Danmark er steget i samme periode. Den stigning betyder jo også, at der er blevet skabt flere forskerjob herhjemme, siger hun til Politiken.

I Dansk Magisterforening (DM) siger formand Ingrid Stage, at det nationale udsyn i forvejen kan være en mangelvare i Danmark.

Samtidig oplever medlemmer, at det kan være svært at overbevise potentielle arbejdsgivere om, at de kvalifikationer, man får i udlandet, kan overføres til en dansk arbejdsplads, siger hun til Politiken.

/ritzau/