Nyheder

DEBAT: Kan drenge gå i kjoler?

Hver tredje forælder er bange for, at deres egne handlinger kan påvirke de-res børns seksuelle orientering. Der-for styrer mange forældre børnenes leg.

debat facebook

Du kan også deltage i debatten på TV 2 | NYHEDERNES profil på Facebook

Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har gennemført for Berlingske.

Det gælder særligt drengebørn, siger Dorte Marie Søndergaard, der er professor på DPU og leder af forskningsprogrammet Diversitet og Læring:

"Forældre opfatter maskuliniteten som særlig skrøbelig, og som noget man virkelig skal passe på, og som kan blive udsat for en eller anden form for opløsning," siger hun til Berlingske.

Mere bange for pigedrenge end drengepiger

Samme frygt blandt forældre oplever Jan Kampmann, der er professor i barndom, ungdom og familieliv ved Roskilde Universitet:

"Blandt forældre er der en større ængstelse for drenges orientering mod det, vi i traditionel forstand vil kalde pigekodet leg. Det vil sige komfurer og ønsker om at gå med kjole. Men hvis pigen bliver en drengepige, ses det som et positivt supplement - hun er en frisk pige," siger han.

Giv børnene lov og giv rum for mere diversitet

Ifølge Elin Elnef, de er videnskabelig assistent ved Koordinationen for Kønsforskning ved Københavns Universitet bør forældre - der frygter at børnenes leg kan gøre dem homoseksuelle - give børnene lov til at lege med det legetøj, som de ønsker:

"Det kønsforvirrer ikke, hvis man åbner op for, at både drenge og piger kan lege med det såkaldt modsatte køns legetøj. Jeg tror mere, at det vil skabe nogle muligheder, hvis man kunne åbne op og give rum for mere diversitet inden for kønnene," siger hun.

Treårige Herbert går i kjole

En af de forældre, der følger hendes råd, er Anne Christine Bech, der har givet sin treårige søn, Herbert Emil Winther, lov til at tage kjole på i børnehave.

"Det startede med, at vi fandt et Pippi-kostume til fastelavn, som han blev ret glad for at løbe rundt i. Det har han også haft på ovre i børnehaven. Så en dag kom han og sagde, at han gerne ville have en kjole," siger hun.

Det fik Herbert lov til, men moderen pakkede alligevel en taske med drengetøj med.

"Jeg var bange for, hvordan de andre ville reagere. Vi har ikke diskuteret, om han skulle blive kønsforvirret," siger hun.