Sass i angreb: EL undergraver os
Efter ni måneders regeringsførelse lancerer Socialdemokraterne nu ifølge Politiken det hidtil hårdeste opgør med det parlamentariske grundlag, Enhedslisten.
Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen (S), mener, at Enhedslisten med sin "hadske" retorik er ved at undergrave regeringens muligheder for at fastholde magten.
"Der er blevet råbt "pis", "klaphatte" og "forrædere" efter os. Det er jo et sprogbrug, som er ganske, ganske voldsomt," siger han.
Han siger videre:
"Måske vil Enhedslisten få en vælgermæssig fordel ud af det. Men de vil ikke få den fordel, at der er en S-ledet regering bagefter, siger Henrik Sass Larsen.
Enhedslisten er gĂĄet over stregen
Til TV 2 NEWS siger Henrik Sass Larsen, at Enhedslisten er gĂĄet over stregen:
"Hvis man skal have et fortsat centrum-venstre samarbejde - der er forhåbentligt lang tid til næste valg - så vil det være bedst for alle parter, også for Enhedslisten, at lægge retorikken og de højstemte krav til side," siger han.
Samfundet kan ikke hænge sammen med fantasilliarder
Gennem hele forløbet omkring skattereformen afviste Enhedslisten regeringens planer om at skære i overførselsindkomsterne.
I stedet vurderede regeringen, at den fik mest af sin politik igennem ved et forlig med de borgerlige. Og det er der en god forklaring pĂĄ, mener Sass:
"Enhedslisten er et ekstremt, venstreorienteret parti, der ønsker sig et klasseløst, kommunistisk samfund. Vi kan ikke få al vores politik igennem med dem, for de vil jo ikke skrive under, når det begynder at gøre ondt."
Han fortsætter:
"Og det er jo problemet: Man kan ikke få det danske samfund til at hænge sammen med fantasilliarder," siger Henrik Sass Larsen.
Han afviser, at regeringen kan give vetoret over sin politik til Enhedslistens 25 mand store hovedbestyrelse, der reelt sidder med magten over partiets politik.
HĂĄrdere retorik i dag end i 1990'erne
Samtidig siger han, at Enhedslisten med politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen som frontfigur i dag er langt mere hård i retorikken end det var tilfældet med Frank Aaen i 1990'erne.
"I 1990'erne lavede vi nogle meget barske reformer - vi halverede blandt andet kontanthjælpen og dagpengesatsen for unge menensker. Det fik ikke Enhedslisten til dengang at konkludere, at de ville vælte regeringen, som de gør i dag," siger Henrik Sass Larsen til TV 2 NEWS.
S-krise er ikke Enhedslistens skyld
Enhedslistens fungerende ordfører, Pernille Skipper, afviser over for Politiken, at partiets stil er skadelig for regeringen:
"Det er at fejlfortolke situationen, hvis Henrik Sass Larsen mener, at den krise, regeringen står i, skulle være Enhedslistens ansvar," siger hun.
Ifølge professor i statskundskab Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet er krisen i regeringsblokken nu så dyb, at efterårets finanslov hænger i en tynd tråd.