Historisk lav opbakning til SF

Vælgerne straffer nu regeringspartiet SF for at indgå en skatteaftale til højre i Folketinget i stedet for med Enhedslisten.

Megafon-måling juni

Målingen er foretaget i perioden 25. til 27. juni 2010

Det viser den nyeste meningsmåling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken.

Ifølge målingen står SF til at få 5,2 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er den laveste opbakning til partiet i Megafons historie, ligesom det næsten er en halvering af partiets valgresultat på 9,2 procent den 15. september 2011.

Vælgere mindet om De Radikales magt

Ifølge TV 2s politiske kommentator, Henrik Qvortrup, er det historisk dårlige resultat udtryk for, at det ikke er lykkedes for SF at trænge igennem med budskabet om, at det ikke er De Radikale, der bestemmer i regeringen, siger Henrik Qvortrup:

"Forløbet omkring skatteaftalen har mindet de SF-vælgere - der måtte have glemt det - om, at det er De Radikale, der har mest at skulle have sagt i regeringen. SF ville gerne have en aftale med Enhedslisten, der var så tæt på, men i stedet blev det til en aftale med de borgerlige. Det er en provokation for mange SF-vælgere," siger Henrik Qvortrup.

"Mögers kommunikation er overhovedet ikke lykkedes"

Skatteminister Thor Möger Pedersen har i de seneste dage været på charmeoffensiv for at forklare SF-lokalpolitikere og -vælgere, hvorfor det blev til en skatteaftale med De Konservative og Venstre og ikke med Enhedslisten.

Men hans budskab om, at det er en reform for den hårdtarbejdende dansker er tilsyneladende ikke trængt igennem:

"Hvis han troede, at han kunne trække klassiske arbejdere til, så er den kommunikation overhovedet ikke lykkedes. Det er dog tankevækkende, at dét regeringen med skattereformen har fået gennemført svarer nøjagtig til den skatteplan, som SF's skatteminister fremlagde for tre til fire år siden," siger Henrik Qvortrup.

Han siger videre:

"Dengang var der ikke så mange, der brokkede sig. Det er først nu med forløbet omkring skattereformen, og at Enhedslisten blev overhalet indenom, at tingene for alvor er gået op for SF-vælgerne."

Enhedslisten er nu Danmarks 3. største parti

Mens SF bløder og Socialdemokraterne også i meningsmålinger har ramt et historisk lavpunkt, så bliver Enhedslisten omvendt belønnet af vælgerne.

Partiet står i målingen til at få 13,9 procent af stemmerne. Partiet har dermed overhalet Dansk Folkeparti og er nu Danmarks tredje største parti.

"Enhedslisten har dygtigt fået markedsført sig, som det eneste parti, der fører rød politik," siger Henrik Qvortrup.

De Radikale går tilbage med 1,4 procentpoint fra 9,2 procent i den forrige måling.

Det er en tilbagegang på tre mandater i forhold til valgresultatet på 17.

De Konservative går frem

De Konservative - der markerede sig under forhandlingerne ved at bide sig fast i bordet og kalde Lars Løkke Rasmussen hjem fra Rio - går også frem i meningsmålingen.

Hvis der var valg i dag står partiet således til at få 4,4 procent af stemmerne. Det er 0,9 procentpoint bedre end sidste måling, men partiet ligger stadig lavere end valgresultatet på 4,9 procent.

Venstre er landet på begge ben

Venstre er gået en lille smule tilbage siden sidste måling - fra 34 til 33,4 procent - og dermed har vælgerne ikke straffet partiet for Lars Løkke Rasmussens detour til USA på vej til topmødet i Brasiliens hovedstad Rio de Janeiro.

"Man må konstatere, at det er lykkedes partiet at lande på begge ben," siger Henrik Qvortrup.

Fører regeringen socialdemokratisk politik?

Megafon har også spurgt vælgerne, om de er enige eller uenige i spørgsmålet, om regeringen med Helle Thorning-Schmidt i spidsen siden valget har ført socialdemokratisk politik.

Blandt de socialdemokratiske vælgere er 50 procent overvejende eller helt uenige i denne påstand.