Historisk lav opbakning til SF

VÊlgerne straffer nu regeringspartiet SF for at indgÄ en skatteaftale til hÞjre i Folketinget i stedet for med Enhedslisten.

Megafon-mÄling juni

MÄlingen er foretaget i perioden 25. til 27. juni 2010

Det viser den nyeste meningsmÄling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken.

IfÞlge mÄlingen stÄr SF til at fÄ 5,2 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er den laveste opbakning til partiet i Megafons historie, ligesom det nÊsten er en halvering af partiets valgresultat pÄ 9,2 procent den 15. september 2011.

VĂŠlgere mindet om De Radikales magt

IfÞlge TV 2s politiske kommentator, Henrik Qvortrup, er det historisk dÄrlige resultat udtryk for, at det ikke er lykkedes for SF at trÊnge igennem med budskabet om, at det ikke er De Radikale, der bestemmer i regeringen, siger Henrik Qvortrup:

"ForlÞbet omkring skatteaftalen har mindet de SF-vÊlgere - der mÄtte have glemt det - om, at det er De Radikale, der har mest at skulle have sagt i regeringen. SF ville gerne have en aftale med Enhedslisten, der var sÄ tÊt pÄ, men i stedet blev det til en aftale med de borgerlige. Det er en provokation for mange SF-vÊlgere," siger Henrik Qvortrup.

"Mögers kommunikation er overhovedet ikke lykkedes"

Skatteminister Thor Möger Pedersen har i de seneste dage vÊret pÄ charmeoffensiv for at forklare SF-lokalpolitikere og -vÊlgere, hvorfor det blev til en skatteaftale med De Konservative og Venstre og ikke med Enhedslisten.

Men hans budskab om, at det er en reform for den hÄrdtarbejdende dansker er tilsyneladende ikke trÊngt igennem:

"Hvis han troede, at han kunne trÊkke klassiske arbejdere til, sÄ er den kommunikation overhovedet ikke lykkedes. Det er dog tankevÊkkende, at dét regeringen med skattereformen har fÄet gennemfÞrt svarer nÞjagtig til den skatteplan, som SF's skatteminister fremlagde for tre til fire Är siden," siger Henrik Qvortrup.

Han siger videre:

"Dengang var der ikke sÄ mange, der brokkede sig. Det er fÞrst nu med forlÞbet omkring skattereformen, og at Enhedslisten blev overhalet indenom, at tingene for alvor er gÄet op for SF-vÊlgerne."

Enhedslisten er nu Danmarks 3. stĂžrste parti

Mens SF blÞder og Socialdemokraterne ogsÄ i meningsmÄlinger har ramt et historisk lavpunkt, sÄ bliver Enhedslisten omvendt belÞnnet af vÊlgerne.

Partiet stÄr i mÄlingen til at fÄ 13,9 procent af stemmerne. Partiet har dermed overhalet Dansk Folkeparti og er nu Danmarks tredje stÞrste parti.

"Enhedslisten har dygtigt fÄet markedsfÞrt sig, som det eneste parti, der fÞrer rÞd politik," siger Henrik Qvortrup.

De Radikale gÄr tilbage med 1,4 procentpoint fra 9,2 procent i den forrige mÄling.

Det er en tilbagegang pÄ tre mandater i forhold til valgresultatet pÄ 17.

De Konservative gÄr frem

De Konservative - der markerede sig under forhandlingerne ved at bide sig fast i bordet og kalde Lars LÞkke Rasmussen hjem fra Rio - gÄr ogsÄ frem i meningsmÄlingen.

Hvis der var valg i dag stÄr partiet sÄledes til at fÄ 4,4 procent af stemmerne. Det er 0,9 procentpoint bedre end sidste mÄling, men partiet ligger stadig lavere end valgresultatet pÄ 4,9 procent.

Venstre er landet pÄ begge ben

Venstre er gÄet en lille smule tilbage siden sidste mÄling - fra 34 til 33,4 procent - og dermed har vÊlgerne ikke straffet partiet for Lars LÞkke Rasmussens detour til USA pÄ vej til topmÞdet i Brasiliens hovedstad Rio de Janeiro.

"Man mÄ konstatere, at det er lykkedes partiet at lande pÄ begge ben," siger Henrik Qvortrup.

FĂžrer regeringen socialdemokratisk politik?

Megafon har ogsÄ spurgt vÊlgerne, om de er enige eller uenige i spÞrgsmÄlet, om regeringen med Helle Thorning-Schmidt i spidsen siden valget har fÞrt socialdemokratisk politik.

Blandt de socialdemokratiske vÊlgere er 50 procent overvejende eller helt uenige i denne pÄstand.