Nyheder

Engell: Aftale med EL var meget tæt på

Fire dage efter regeringen indgik en overraskende og højst uventet aftale med Venstre og De Konservative om en skattereform, kommer der fortsat oplysninger frem om forløbet, der efterlod Enhedslisten med sorteper.

Politisk kommentator Hans Engell har set papirerne fra forhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten, og han forstår godt partiets frustration.

"Nu havde jeg lejlighed til i går at se de ni sider, som Finansministeriet har produceret, som var udkast til en aftale med Enhedslisten, og der må jeg sige, at der kan jeg godt forstå, hvis Enhedslisten har haft en opfattelse af, at nu begynder vi altså at nærme os," siger Hans Engell.

"Der sker jo det, at i takt med at man bevæger sig længere og længere ind i et forhandlingsforløb, så bygges der jo en forventning op om, at nu begynder det at ligne noget," siger Hans Engell.

Vi regner på deres ting (af hensyn til medierne)

Ifølge Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsens egne notater, var aftalen stort set på plads, og de forhandlinger finansministeren førte med de borgerlige partier var blot en skinmanøvre til ære for pressen.

"Corydon: Vi kører forløb med LA og K. Vi regner på deres ting (af hensyn til medierne)".

Notatet er tilsyneladende lavet, før Venstre meldte sig klar til at forhandle igen, og da det skete, blev der enighed om en aftale i løbet af fire timer fredag eftermiddag, hvorefter Enhedslisten fik at vide, at de var vraget til fordel for de borgerlige partier.

Det kan ende med valg op til jul

"Jeg kan godt forstå, at Johanne Schmidt-Nielsen føler, at der er blevet forhandlet længe med dem, og til sidst får hun og Frank Aaen, som er Enhedslistens finansordfører, at vide, med nogle minutters varsel, at nu er regeringen faktisk lige ved at lave en aftale med de borgerlige partier," siger Hans Engell.

Han vurderer, at skatteaftalen kan være dyrkøbt for regeringen, da der nu skal meget til for at få Enhedslisten med i finansloven. Lykkes det ikke, kan der komme valg i december, vurderer Hans Engell.