Nyheder

Vestager: Reform giver mindre til velfærd

Den aftale, regeringen fredag indgik sammen med Venstre og Konservative, betyder i sidste ende, at der bliver færre penge i statskassen til velfærd.

Det erkendte økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) søndag i DR2-programmet Deadline.

Idéen med skattereformen var ellers, at den skulle skabe et milliard-råderum til mere velfærd.

"Der er færre penge til offentligt forbrug, fordi vi har disponeret nogle af pengene til at give skattelettelser," sagde Vestager i Deadline, da hun blev spurgt om betydningen af fredagens aftale.

Omvendt regnestykke

Erkendelsen fra Vestager kom blot få timer efter, at SF's landsledelse i en vedtagelse valgte at betone nødvendigheden af skattereformen, fordi den sikrede 2,7 milliarder kroner til højere offentligt forbrug.

Alle på nær et medlem af SF's landsledelsen nikkede ja til aftalen på søndagens krisemøde, hvor skattereformen blev diskuteret med partiets folketingsmedlemmer og ministre.

Men regnestykket er faktisk helt omvendt, viste Deadline med hjælp fra tænketanken Kraka søndag.

Skattereformen betyder at der samlet set er 300 millioner kroner mindre til offentligt forbrug om året frem til 2020.

Det sker, fordi regeringen for at finansiere Venstre og Konservatives ønske om at frede boligejerne har måttet inddrage besparelser på forsvaret og på Danmarks EU-bidrag.

Penge, som ellers var indregnet i 2020-planen til at løfte væksten i det offentlige forbrug til 0,8 procent om året, skriver DR Nyheder.