Nyheder

Möger på charmeoffensiv: Jeg fik gode råd

Der er uro i SF efter weekendens dramatiske skatteforhandlinger. Her til aften siger endnu et SF-folketingsmedlem, kommunalordfører Lisbeth Bech Poulsen - at hun i lighed med Socialordfører Özlem Cekic vil stemme nej til skatteaftalen.

Samtidig indledte SF-ledelsen i dag en charmetur rundt om i landet for at forklare, hvorfor skatteaftalen blev indgået med Venstre og de Konservative og ikke med Enhedslisten.

Skatteminister Thor Möger Pedersen var her til aften i Aalborg.

Han var klar til at stå til mål for sin skatteaftale. Det var en salgstale, som foregik bag lukkede døre.

"Det er klart, at jeg fik nogle gode råd med hjem og også nogle skarpe synspunkter. Men jeg fornemmede også en forståelse for, at der var nogle markante SF-fingeraftryk i den her reform," siger han.

Det er kun gået én vej

SFs medlemstal lå i marts 2010 på det højeste nogensinde. 17,883 medlemmer - imens fik partiet mere end 18 % af stemmerne i meningsmålingerne.

Men siden dengang er det kun gået én vej med både meningsmålinger og medlemstal.

Ved folketingsvalget i september sidste år, fik SF 9,2 % af stemmerne og et halvt år senere var tilslutningen nede på 8,1.

På samme tid havde hver ottende medlem har meldt sig ud af SF, så de per 1. marts i år nu havde 15.633 medlemmer.

Siden er der faldet yderligere medlemmer fra, og i den seneste Megafonmåling er partiet helt nede på kun 5,7 % af stemmerne.

Kernen i partiet falder fra

Politisk kommentator Hans Engell mener, at SF er i dyb krise.

"Vælger kommer og går. Men i øjeblikket er nogle af partiets gamle kernetropper, folk, som har været med i partiet i 15-20-25 år, selve kernen af partiet, de begynder at falde fra."

"Og det er det farlige. For det tager lang tid at bygge et parti op. Og når først de folk, som udgør DNA i partiet, falder fra, så er det virkelig en nedbrydning," siger Hans Engell.

Han tror ikke, at SF hopper ud af regeringen.

"Jeg tror ledelsen ser sådan på det, at nu er partiet kommet i regering. Partiet har fået en ny strategisk position. Det giver en masse problemer. Men den udfordring må man så tage. Gik man ud, så var alt bare tabt."