Nyheder

Ekspert: Topfolk glemte sund fornuft om Sass

Tidligere PET-chef kalder forløbet om Henrik Sass Larsen for absurd. Det er endt i det rene miskmask.

Det vækker glæde hos tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, at den socialdemokratiske politiker Henrik Sass Larsen nu får lov til at udtale sig om den sikkerhedsvurdering, der efter alt at dømme kostede ham en ministerpost i Helle Thorning-Schmidts regering.

Men selvom den pensionerede PET-chef er glad for, at alt nu kommer for en dag, er indignationen i hans stemme tydelig. For ifølge Bonnichsen har Sass' retssikkerhed lidt skade i et "uskønt forløb", hvor ledende embedsmænd har fejlfortolket, hvad en sikkerhedsvurdering fra PET skal bruges til.

- Det fortæller jo fuldstændig totalt, hvad denne her sag drejer sig om, siger Bonnichsen.

- Når man går ind og sammenblander sikkerhedsvurderinger med politiske vurderinger, kommer man i en situation, hvor man binder sig op på en sådan måde, at det går ud over personens retssikkerhed, fortsætter han.

Bonnichsen mener, at det er væsentligt, at Sass får lov til at fremlægge baggrunden i sagen, efter at justitsminister Morten Bødskov (S) har besluttet at udlevere PET's notat om Sass til hovedpersonen selv og opgive den tavshedspligt, han ellers var pålagt.

Men det viser, konstaterer Bonnichsen, at embedsværket har fejlet.

- Man er nødt til at renoncere (opgive, red.) fuldstændig på alt, hvad man har sagt tidligere, at det var personfølsomme oplysninger, der under ingen omstændigheder måtte offentliggøres, siger han.

- Man glemmer at bruge sin sunde fornuft, og det er ikke ordinære sagsbehandlere, det drejer sig om. Det er departementschefer, som burde være garanter for lovlighed og saglighed, lyder det fra en tydeligt vred Hans Jørgen Bonnichsen.

Han kalder forløbet absurd og mener, at det er endt i det rene miskmask.

- Hvis der skal komme noget positivt ud af den sag, må man håbe, at alle lærer af den. Det er lidet flatterende, siger den tidligere operative chef for PET.

- Nu har vi muligheden for at vurdere PET's undersøgelse. Kan en rocker virkelig true rigets sikkerhed. Er det en sikkerhedsrisiko eller er det almindelig kvajet adfærd, spørger Bonnichsen.

/ritzau/