Nyheder

SF godkender "blå" skatteaftale

SF's landsledelse har med én undtagelse her til aften godkendt regeringens skatteaftale med V og K, siger partiets formand, Villy Søvndal, efter et krisemøde. Peter Overlund-Sørensen undlod som den eneste at stemme

"Vi havde foretrukket en aftale med Enhedslisten, men de udviste ikke nok fleksibilitet i forhandlingerne. Venstre har solgt sig selv billigt med den her aftale," siger Villy Søvndal.

Politiske kommentatorer spekulerede op til mødet i, at det kunne ende med at splitte SF og betyde et farvel til regeringen, hvis landsledelsen under-kendte den aftale, partiets repræsen-tanter på Christiansborg allerede havde indgået.

Hold mødet et hemmeligt sted

SF havde rykket mødet væk fra Christiansborg for at undgå pressens bevågenhed, mens de diskuterede skatteaftalen.

SF's bagland har siden fredag aften raset over forløbet, fordi aftalen blev indgået med de traditionelle arvefjender i blå blok. Mange i baglandet havde hellere set en rød skattereform med Enhedslisten.

Ville af med Thor Möger Pedersen

Poul Overlund-Sørensen mente før mødet, at skatteaftalen med de borgerlige viste, at skatteminister Thor Möger Pedersen ikke var sin opgave voksen og burde skiftes ud.

"Jeg mener ikke, at den aftale, Thor har lavet, er tilfredsstillende, sagde han til TV 2 NEWS før mødet.

"Og normalt i en fagforening, så er det sådan, at hvis man kommer hjem med en overenskomst, og den er bindende, så er man bundet af overenskomsten, men man er ikke bundet til at bevare den, der har lavet forhandlingen."

Artiklen fortsætter under playeren

Efter mødet føler han, at han har fået en tilfredsstillende redegørelse.

"Jeg har ikke længere et problem med SF's rolle i det her forløb."

Han kalder dog fortsat aftalen "socialt og økonomiske uheldig for at sige det mildt"

Glæder sig over, at frustrationerne anderkendes

Blandt andre mødedeltagere hersker der tilfredshed over, at flere nu har fået luft for de frustrationer, som skatteaftalen har udløst mange steder i partiet og dets bagland.

"Jeg er lettet over, at vi endelig er nået så langt, at bekymringen blandt vores vælgere og bagland anerkendes," skriver partiets retspolitiske ordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, i en mail til Ritzau.

"Vi skal være ærlige omkring det, der er svært for SF i skatteaftalen, for selvom der var gode SF-aftryk, var der jo også ting, der var mindre gode, for eksempel reguleringen af overførslerne, skriver hun.

Retsordføreren erkender, at hun er "ærgerlig over, at det ikke blev til en aftale med Enhedslisten".

"Aftaleudkastet med dem lå klart tættest på SF. Jeg tror dog stadig på, at SF har et projekt, og at der er brug for os i regeringen," skriver Karina Lorentzen Dehnhardt, der tilføjer, at der nu skal kløs på og arbejdes hårdt.