Nyheder

Råd: Skattereform rammer socialt udsatte

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, er langt fra glad for den skatteaftale, der fredag blev indgået mellem regeringen og Venstre og De Konservative.

Der langes i urimelig grad ud efter dem, der allerede ligger ned, mener formanden.

- Det er grotesk. Det er at gøre grin med de socialt udsatte, at lige præcis de skal betale prisen for den skattereform, siger han.

Skattereformen betyder, at topskattegrænsen forhøjes og overførselsindkomsterne får en mindre prisregulering over en årrække.

- Det er helt grotesk, at det er dem, der står uden for arbejdsmarkedet, der kommer til at betale for skattereformen, samtidig med at de, der er i arbejde, får skattelettelser, siger Jann Sjursen.

Det nytter ifølge formanden ikke at sparke til folk, der allerede ligger ned. Især fordi, der ikke er noget arbejde at få.

- Os med brede skuldre må bære mest. Hovedudfordringen er ikke, at det ikke kan betale sig at arbejde, men at der ikke er arbejde nok til alle dem, der kan og gerne vil.

Han har ikke noget til overs for den tanke, at skattereformen nu vil give et større incitament til at tage et arbejde i stedet for at lade sig servicere økonomisk af staten.

- Hele det her med, at det skal kunne betale sig at arbejde, det bygger på en illusion om, at socialt udsatte borgere bare er dovne og ikke gider og bare skal kunne mærke på egen krop, hvad det vil sige ikke at have så meget som andre, før de kommer i arbejde.

- Det nytter jo ikke noget, for der er jo ikke noget arbejde at få, siger han.

I stedet bør vi i økonomiske krisetider som denne benytte os af en helt anden og mere solidarisk medicin:

- Der er ikke brug for at reducere i ydelserne til de udsatte. Der er mere brug for at få skabt et rummeligt arbejdsmarked, hvor der også er plads til dem, der ikke er 100 procent effektive, slutter han.