Nyheder

Ekspert: Skattereform bygger på legetøjspenge

En milliard kroner i mindre bidrag til EU skal være med til at finansiere den skatteaftale, som regeringen, Venstre og Konservative indgik fredag aften.

Men det er usandsynligt, at Danmark kan få bidraget sat ned, siger EU-ekspert og professor på Københavns Universitet, Marlene Wind, til Morgenavisen Jyllands-Postens hjemmeside.

"Det er fugle på taget. Det er risikabelt af regeringen at sige, at man vil spare en milliard kroner på EU. Skattereformen er bygget på legetøjspenge. Det er meget højt spil at kalkulere med en rabat i en skatteaftale," siger Marlene Wind til Jyllands-Posten.

Ønsket om at spare én milliard kroner på EU er ikke en ny opfindelse. Venstre lancerede opfindelsen sidste år ved daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen, og dengang var Socialdemokraterne faktisk skeptisk.

"Kommissionens fremlæggelse af budgettet viser, at det er højst usikkert, om regeringen kan få sin rabat. Så Hjort må erkende, at der er endnu et hul i regeringens plan," sagde Morten Bødskov til Ritzau sidste sommer.

Ifølge Marlene Wind har intet ændret sig siden.

"Der er en kæmpe ballade i øjeblikket om strukturfondsmidlerne, og så er det svært at se, hvordan rige bidragydere som Danmark skal kunne slippe billigere. Jeg tror ikke, at Danmark får rabatten," siger hun til avisen.