Helle Ib: Regeringen sejrede

Den brede skatteaftale, som regeringen fredag aften indgik med Venstre og De Konservative, er en klar sejr for regeringen, mener politisk kommentator på Børsen Helle Ib.

"Regeringen er kommet rigtig godt ud af forløbet," siger hun.

Det er Venstre derimod ikke, mener hun.

"Venstre har til sidst accepteret en skattereform, som de egentlig havde besluttet, at de ikke vare med i. Der er ved at brede sig en for stor lede i befolkningen imod den måde, Venstre har ageret på. De har følt sig presset," siger Helle Ib.

"De Konservatives leder, Lars Barfoed, har derimod ført en fuldstændig resultatorienteret linje hele vejen igennem. Det tror jeg har været med til at påvirke folkestemningen og dermed også Venstre," siger hun.

Løkke er blevet presset

"Min hovedkonklusion er, at den offentlige opinion den forløbende uge har presset Lars Løkke til det her meget overraskende træk. Jeg tror ikke, at det var Venstres hensigt fra starten at lave en aftale med så forholdsvis små indrømmelser," siger hun.

"Som jeg vurderer det, er det kun en milliard kroner ekstra i skattelettelser, som Venstre har fået for at gå med i skatteforliget. Det er en billig pris for at give regeringen det brede forlig, som fra starten var deres succeskriterie," siger Helle Ib.

Men selv om skatteforliget er en succes, så har det skabt et problem i forhold til støttepartiet Enhedslisten, mener Helle Ib.

"Regeringen har demonstreret mod til ikke at vælge den nemmeste løsning og lave en smalt rødt forlig. Nu står Enhedslisten som den helt åbenlyse taber, og her ligger der en stor politisk udfordring for regeringen," siger hun.