Nyheder

Det mener bankøkonom om skatteaftalen

Selv om finansieringen umiddelbart virker noget mere usikker end i regeringens oprindelige oplæg, er der "mange nyttige elementer" i den netop indgåede skatteaftale mellem regeringen, Venstre og De Konservative.

Det mener Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

- Aftalen kommer til at øge arbejdsudbuddet betydeligt og bidrager dermed til en stærkere udvikling i dansk økonomi over de kommende år. Skatteaftalen kommer på ingen måde trods lidt mere usikker finansiering til at rokke ved tilliden til dansk økonomi, siger han.

Han glæder sig over, at bredt skatteforlig.

- Det giver ro omkring situationen på boligmarkedet frem til 2020, siger Steen Bocian.

- Til gengæld er det måske knap så hensigtsmæssigt at ændre beskatningstidspunktet for pensionsopsparing, da det giver en større risiko for, at det kan knibe med den langsigtede holdbarhed af finanspolitikken i Danmark, siger Steen Bocian.

Problemet er ifølge Steen Bocian, at skattereformen bliver ekspansiv rent konjunkturmæssigt, det vil siger, at den løsner de offentlige finanser.

- Det er rart i den nuværende konjunktursituation - men igen er det på bekostningen af fremtiden, siger han.

- Men man bryder med et ret grundlæggende princip i skattesystemet, hvor skatten falder på udbetalingstidspunktet, hvor den offentlige sektor også oplever udgiftstrækket fra at folk bliver ældre, og det er ikke fornuftigt, siger han og konstaterer:

- Samlet set vurderer vi dog, at grundelementerne i dagens skatteaftale er fornuftige for dansk økonomi.

/ritzau/