Nyheder

Corydon: V kan ikke finansiere skattekrav

Venstre kræver skattelettelser, som ikke er fuldt finansierede, er socialt skæve og slår hul i statskassen, siger finansminister Bjarne Corydon (S), før han fredag forhandler skattereform med Venstre.

Finansministeren har tidligere erklæret, at Venstre var hjertelig velkommen tilbage ved forhandlingsbordet for at forhandle en skattereform på plads med regeringen, men nu er han altså ikke alt for begejstret for de meldinger, han foreløbig har fået fra partiet.

Ifølge TV 2's politiske kommentator, Peter Lautrup-Larsen, peger alt også på en rød skattereform, hvis der overhovedet skal komme en. Han vurderer, at selvom regeringen kun nødtvunget har lyst til at indgå en skatteaftale med Enhedslisten, kræver en aftale med Venstre simpelthen for store indrømmelser.

"Nogen skal lægge sig fuldstændig fladt ned eller lave en kovending, før der er håb for, at der skal komme en skatteaftale med oppositionen," siger han.

- Jeg har bare én bekymring med Venstre: De kommer ind af døren og siger: Ja til skattelettelser og nej til finansiering. Det er uansvarligt. Jeg er meget spændt på, hvordan de vil finde pengene, siger finansministeren.

Han afviser, at regeringens skattereform kun hænger sammen med en bonus på 10 milliarder kroner i 2013, fordi man fremrykker skat på kapitalpensioner. Ellers mangler der 5,5 milliarder kroner ifølge Venstres fhv. finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Fra klimatopmødet i Rio de Janeiro sagde Venstres formand Lars Løkke Rasmussen torsdag, at Venstre vil forhandle. Det skete, efter De Konservatives leder Lars Barfoed opfordrede Venstre til ikke at overlade skattereformen til Enhedslisten.

I forhandlingerne vil Venstre hverken forringe rentefradraget eller beskære folkepensionen med 13.600 kroner for rige pensionister. Det undrer finansministeren.

"Jeg vil gerne vide, hvordan Venstre får reformen til at hænge sammen, så den ikke pumper et hul i statskassen. Det har de indtil videre ikke været i stand til," siger Bjarne Corydon.

Skattereformen skal på plads før sommerferien, så danskerne får skattelettelser fra nytår, fastslår finansministeren.

"Venstre skår et hul i statskassen. Det giver større underskud. Det kan ikke betvivles. De flytter gevinsten væk fra almindelige lønmodtagere op mod de allerhøjeste indkomster," siger Bjarne Corydon.

Venstre slår et hul i statskassen på seks milliarder kroner, fastslår han.