Nyheder

Spar på vandet - det betaler sig

Vi kan lige så godt vænne os til det. I fremtiden bliver rent drikkevand langt fra lige så almindeligt - og billigt - som i dag. Det er derfor en god ide, både for miljøet, fremtidens ressourcer og din pengepung, at begynde at tænke dig om, når du bruger drikkevand.

Ikke mindst i de mange kommunale institutioner er der mange penge at spare ved at sætte fokus på vandforbruget. Det viser en stor undersøgelse, som DANVA, der er en interesseorganisationen for alle, der arbejder professionelt med vand og spildevand, netop har foretaget for Miljøstyrelsen.

Tre millioner kubikmeter drikkevand spildes

Rapporten viser at der hvert år fosser tre millioner kubikmeter drikkevand fra kommunale institutioner ud i kloakken til ingen verdens nytte.

Men nu har blandt andre seminarieskolen i Aalborg fået sat en stopper for vandspildet - og derfor fået råd til nye bøger.

Spar penge og vær god ved miljøet

Du kan også som privatperson både spare penge og gavne miljøet, ved at være opmærksom på dit vandforbrug og følge nogle enkle råd.

Du kan sænke vandforbruget med 40 pct., for hver vandhane i husstanden du forsyner med en vandbegrænser, også kaldet en perlator. De koster under 50 kroner, og bruger du en vandhane 10 minutter om dagen, vil du ifølge Energitjenesten spare over 600 kroner om året.

Lange brusebade er dyre

Priserne på drikkevand og den dertil hørende spillevandsafgift svinger meget, alt efter hvilket vandværk der levere dit vand. Ifølge DANVA ligger gennemsnitsprisen på 1 kubikmeter vand på 53,20 kroner. Det svarer til en literpris på 5,3 øre.

Har du et almindeligt brusehoved, bruger du ca. 90 liter vand, hvis du kan nøjes med de anbefalede fem minutter et brusebad må tage.

Men især unge tager meget lange bade. Det viste en undersøgelse FDB fik foretaget i 2009. To tredjedele af de unge tog dagligt brusebade, der varede længere end de anbefalede fem minutter. Og 10 pct. tog brusebade, der varede over et kvarter.

Tag mobilen med i bad

Over halvdelen af de unge "glemte" også at slukke for vandet, mens de sæbede håret ind.

Har du svært ved at holde styr på tiden, mens du står under bruseren, så tag din mobiltelefon med på badeværelset og sæt alarmen til at ringe efter fem minutter. Der går ikke mange gange, så har du fornemmelsen af, hvor lang tid fem minutter er under bruseren. Tåler din mobiltelefon ikke fugt, kan et gammeldags æggeur købes i de fleste supermarkeder for en flad tyver.

For hvert minut du kan nedsætte din daglige tur under bruserne med, sparer du årligt næsten 400 kroner.

Og hvis du nu allerede hører til de fornuftige, der højest står under bruseren fem minutter om dagen, kan du spare op mod 1.000 kroner yderlig om året ved at skifte brusehovedet til en sparebruser, der koster under 200 kroner at købe.

Løbende toiletter koster 20.000 kr. om året

Et af de steder, hvor der er rigtig mange penge at spare, og hvor vandspildet er fuldstændigt formålsløst, er dryppende vandhaner og toiletter, der løber.

Et sådant toilet, hvor vandet hele tiden løber stille og roligt, bruger i følge beregninger fra Københavns Kommune helt op til 400.000 liter ekstra om året. Det svarer til en ekstraregning på ca. 20.000 kroner.

Har du et godt råd til at spare på vandet, så skriv dit råd her under artiklen, eller send en e-mail til 1234@tv2.dk

Vi har modtaget dette råd fra Freja Maria:

"Når jeg går i bad hjemme hos min far, har han lært mig at holde bruseren over en spand indtil det varme vand kommer. Derved kommer der 3­5 liter koldt vand i spanden, hver gang vi tager brusebad. Vandet bruger vi så til at skylle i toillettet."

Og her et forslag fra Louise Beck:"Vi er lige flyttet i hus, og tænkte ikke over at der selvfølgelig skal vandes i haven forår/sommer/efterår. Derfor var vi rigtig glade for at der i forvejen var sat en regnvandstønde op der samler alt vandet op fra taget. Ved at bruge vandet fra tønden til planterne er jeg sikker på at vi sparer rigtig mange penge!"

"Vi er lige flyttet i hus, og tænkte ikke over at der selvfølgelig skal vandes i haven forår/sommer/efterår. Derfor var vi rigtig glade for at der i forvejen var sat en regnvandstønde op der samler alt vandet op fra taget. Ved at bruge vandet fra tønden til planterne er jeg sikker på at vi sparer rigtig mange penge!"