Nyheder

FOA: Vi kan ikke lokkes til et ja

Trepartsforhandlingerne, der bl.a. skal skaffe fire milliarder kroner til regeringens økonomiske politik, er brudt sammen, erfarer TV 2. Formanden for FOA fastslår overfor TV 2, at fagforbundet på ingen måde kan lokkes til at give afkald på helligdage, og han mener, at regeringen har haft en skjult dagsorden:

"Det er bekymrende, at det har været et diktat til lønmodtagerne om, at enten afgiver I ferie- og helligdage, eller også bliver der ikke noget skind ud af den bjørn. Det er kedeligt, hvis det er dét, der står tilbage."

Han siger videre:

"Jeg har det ikke sådan, at noget kan lokke FOA til at sige ja til at afgive helligdage. Det skyldes, at vi synes, det er en uintelligent og uretfærdig løsning," siger han.

Han har i forløbet savner villighed fra finansministeriet til at regne på andre løsninger.

Nytter ikke at smække med døren

Dennis Kristensen kalder det dog brandærgerligt, hvis en historisk mulighed falder på gulvet:

"Nu kommer vi forhåbentlig ikke i den situation, at regeringen sådan lidt småfornærmet smækker med døren og siger, at vi ikke har opført os ordentlig og straffer os for det. Det er en historisk mulighed for at forhandle sig til enighed om i fællesskab at få Danmark ud af krisen," siger Dennis Kristensen.

"Vi kan sagtens levere"

Dennis Kristensen siger desuden, at hvis og når Danmark har brug for mere arbejdskraft, "så er vi i stand til at levere flere arbejdstider."

"I den offentlige sektor har vi peget på, at der både er mange ansatte, der har mistet arbejdstimer under kristen, og at kommune og regioner kunne udbyde flere fuldtidsstilliner i stedet for at spekulere i deltidsstillinger," siger Dennis Kristensen.

Han fremhæver, at det ikke fra regeringens side nytter at bruge truslen om at inddrage ferie- og helligdage.

"Det sagde vi allerede meget tidligt i forløbet. Men vi har også samtidig sagt, at vi sagtens kan bruge gulerødder overfor lønmodtagerne fremfor at bruge pisken."

Og fagbevægelsen kan også sagtens skaffe pengene uden at inddrage ferie- og helligdage, lyder det:

"Den andel, som kommuner og regionen skal finde af de fire milliarder, kan vi snildt levere, blandt andet ved, at kommunerne ansætter flere i fuldtidsstillinger."