Nyheder

Historisk stor møntskat fundet

Et af de største danske fund af mønter fra 1500-tallet kan være ved at blive udgravet på Møn.

Nationalmuseet og Museerne i Vordingborg har indtil videre fundet omkring 400 mønter i jorden på Østmøn - men der vil dukke mange flere op.

"Vi er kommet igennem pløjelaget, og vi kan med detektor se, at der er en samlet klump længere nede i jorden. Enten ligger det løst eller også står de i en krukke," siger Michael Märcher, der er Nationalmuseets møntekspert.

Fund kommer til at overgå 1927-fund

Møntskatten stammer fra Grevens Fejde, der var en borgerkrig i Danmark fra 1534 til 1536 og førte til reformationen. Fundet er det største siden 1927, hvor der blev fundet 1525 mønter i Assens. Og før det er de fleste større skatte fundet i 1800-tallet.

"Jeg har på fornemmelsen, at det her fund kommer til at overgå det fra 1927, så på den måde er det også uhyre sjældent. Det er super interessant, fordi der er et meget stort forskningspotentiale og formidlingspotentiale i det her," siger han.

"Men først skal vi længere ned i detaljen, fordi lige nu har vi bare en masse mønter med jord på," siger Michael Märcher.

Mønter fremstillet i dansk borgerkrig

Der er dog allerede fundet nogle meget sjældne mønter, som er fremstillet af Gustav Vase i Stockholm i Christian III's navn til støtte for Christian III mod Christian II.

"Det er nogle mønter, som den svenske konge lod fremstille i den danske borgerkrig, og som jeg kun har set otte af før. Nu har vi allerede fundet to og det vil vække opsigt - også i Norge og Sverige," siger han.

Skat fundet af lokal med metaldetektor

Skatten vil blive Danefæ og repræsenterer en enorm værdi. Det var en lokal mand, der fandt skatten med en metaldetektor, og kontaktede det lokale museum i Vordingborg. Han kan nu se frem til en klækkelig findeløn.

"Han får en skattefri danefæ godtgørelse af staten, som bestemt ikke bliver ubetydelig. Beløbet afhænger af, hvor mange mønter, der bliver fundet, men vi kommer langt over en museumsinspektørs månedsløn," siger Michael Märcher.

Når møntskatten er gravet op, vil der til efteråret blive gravet videre i området for at se, om der ligger flere afsløringer om Danmarks fortid.