Nyheder

Folketinget vedtager homovielser

Bøsser og lesbiske par kan vies i kirken fra Valdemarsdag - fredag 15. juni i år.

Det ligger fast, efter at Folketinget har vedtaget et lovforslag fra social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) med stemmerne 85 for og 24 imod. To undlod at stemme.

Dermed har Folketinget afgjort et af de største værdipolitiske spørgsmål i folketingssalen siden valget. Den nye lov sidestiller homoseksuelle par med heteroseksuelle par i ægteskabsloven.

Dermed kan bøsser og lesbiske indgå et rigtigt ægteskab frem for "kun" at blive registrerede partnere.

Præster får dog samtidig mulighed for at undlade at vie bøsser og lesbiske, hvis det strider mod deres samvittighed.

Flere præster har allerede meddelt, at de ikke vil vie homoseksuelle, fordi det ifølge dem er i modstrid med Bibelens ord.

For Vivi Jelstrup, der er for person for Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT, er der dog tale om jubeldag.

"Det er en meget stor ting, for selvom vi har haft registreret partnerskab siden 1989, så er det her et skridt videre. Det siger noget om, at vi lever i et samfund, hvor vi accepterer alle seksualiteter. Og det er jeg meget, meget glad for," siger Vivi Jelstrup.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) ønsker de homoseksuelle tillykke med den nye mulighed:

"Det er en stor glæde for mig at konstatere, at et overvældende stort flertalt vil sige ja til, at et ægteskab er et ægteskab, uanset om man er homoseksuel eller heteroseksuel," sagde Karen Hækkerup umiddelbart inden afstemningen.

Dansk Folkepartis Marie Krarup (DF) beklager til gengæld, at politikerne nu ophæver den "1000-årige tradition" for, at et ægteskab indgås mellem mand og kvinde.

"Vi taler ikke om frihed, lighed og rettigheder i dag. Det gør vi ikke. Vi ophæver betydningen af, hvad et ægteskab er. Det er en 1000-årig tradition, vi gør op med."

"Der er ingen, der ser ned på de homoseksuelle. De skal have lov til at leve sammen og fejre deres kærlighed. Det kan bare ikke kaldes et ægteskab," siger Marie Krarup.

Som det eneste parti havde Dansk Folkeparti på forhånd meddelt, at man ville stemme i mod forslaget. Men DF fik støtte fra blandt andre Venstres Søren Pind, som også advarede imod at udvande ægteskabet som begreb.