Nyheder

Yoga hjælper traumatiserede soldater

Søvnløshed, angst, flashbacks og depression. Det er nogle af symptomerne på diagnosen Posttraumatisk Stresssyndrom - også kaldet PTSD.

Ifølge det danske forsvar går fem procent af samtlige tidligere udsendte soldater rundt med netop det problem.

Som noget nyt er en gruppe danske veteraner blevet undervist i, hvordan de kan bruge yoga, meditation og åndedrætsøvelser til at bekæmpe PTSD.

Familien sagde fra

En af dem er 24-årige Peter Jacobsen, der kom hjem fra Afghanistan sidste år med ar på sjælen.

"Jeg blev meget aggressiv over for mine omgivelser. Begyndte meget at bure mig inde i mig selv," fortæller Peter Jacobsen til TV 2 Nyhederne.

Det var familien, der sagde fra. De kunne ikke længere kende Peter.

Efter et halvt år blev han tilbudt et forløb, hvor yoga, meditation og åndedrætsøvelser skulle hjælpe ham med at få stressniveauet ned.

Forsvarets psykologer er påpasselige

Det danske forsvars psykologer er ikke afvisende overfor den alternative behandling, men mener, man skal fare med lempe, fordi ikke alle kan håndtere at være overladt til egen vejrtrækning og tanker.

"Vi er nok forsigtige med at foreslå nye metoder til den gruppe af soldater, som måske er mest psykisk sårbare. Vi er heller ikke så optaget af at udsætte dem for noget, som de ikke kan håndtere," siger Vibeke Schmidt, chefpsykolog ved Forsvarets Veterancenter.

Peter Jacobsen mener derimod, at alle hjemvendte soldater kunne drage nytte af det forløb, som han har været igennem.

"Jeg vil sige alt fra folk med meget store problemer til folk med ikke så store problemer. Det burde være en fast del af ens hjemsendelse."

Foreløbig har 26 danske soldater gennemført undervisningsforløbet.