Nyheder

Minister vil bruge ekstra mia. på IC4

IC4-togene skal ud og køre. Og nu vil transportminister Henrik Dam Kristensen (S) bruge af den milliard kroner, som regeringen blev enige om at bruge til kollektivtrafik med Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Men de to støttepartier er imod, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

"Jeg har sagt meget klart, at den her trafikmilliard ikke skal redde IC4-togene. Den skal vi bruge til at skabe bedre kollektiv trafik og til at gøre det mere attraktivt at bruge den kollektive trafik i Danmark," siger trafikordfører Kim Christensen (DF) til avisen.

Og han bakkes op af sin kollega i Enhedslisten Henning Hyllested:

"Vi skal ikke bruge de penge på IC4-togene. Det er helt uhørt, og jeg var dybt overrasket, da det kom på bordet," siger han.

Det er blevet anslået, at det vil koste et sted mellem 400 og 800 millioner kroner at få togene på skinner. Og nu foreslår ministeren, at der skal bruges 400 millioner kroner i løbet af tre år på at få gang i de problematiske tog.

Mens Henrik Dam Kristensen ikke vil udtale sig, siger trafikordfører Rasmus Prehn (S), at forslaget kommer for at få flere tog ud på skinnerne:

"Der er et enormt stort materielpotentiale, hvis man kan få IC4-togene ud at køre, og derfor har man en interesse i, at de bliver køreklar," siger han til Jyllands-Posten.

Rasmus Prehn understreger dog, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti skal høres, og man vil nu se, om der kan findes en løsning.

Regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti blev i marts enige om at afsætte 500 millioner kroner til billigere kollektiv trafik og 500 millioner kroner til investeringer i bedre kollektiv trafik fra 2013.

Aftalen kom efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) opgav at gennemføre en betalingsring rundt om det centrale København.