Nyheder

Vestager: Debat om dem og os er død

De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, erklærer i sin grundlovstale debatten om "dem og os" for død.

Og det er ifølge Margrethe Vestager et af de markante skift med den nye rege-ring - noget som mange overser i debat-ten om, at regeringen fører en alt for blå politik, som ikke adskiller sig markant fra VK-regeringens, mener hun.

"Debatten om dem og os er død. En debat som Anders Fogh Rasmussen lagde kimen til i sin grundlovstale i 2002, og som den tidligere statsminister gang på gang gav ny nærig," siger Margrethe Vestager i sin tale.

VKO-regeringen prøvede at sætte trumf på

Hun fremhæver, at debatten forstummede med den gamle regerings exit - noget som ministeren "glæder sig over hver dag."

"Før debatten om dem-og-os lukkede og slukkede, prøvede den sidste VKO-regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen at sætte trumf på med vedtagelsen af et pointsystem, der delte os yderligere op, og en genindførelse af den permanente grænsekontrol, der sendte et klart signal til vores omverden om, at vi var os selv nok."

"Vi vægter tillid og tolerance"

Ud over "en ny balance" i udlændingepolitikken peger Vestager samtidig på, at bøsser og lesbiske under S-R-SF-regeringen vil få mulighed for at blive viet i en kirke.

Det ventes at blive en realitet onsdag, når Folketinget skal stemme om kirkelige homo-ægteskaber.

"Ændringerne i udlændingepolitikken og den øgede ligestilling af bøsser og lesbiske er en del af en større fortælling. En fortælling om, at denne regering vægter tillid og tolerance," siger Margrethe Vestager.

"Vores håb og ambition er at gøre Danmark til et helt land igen. Eller sagt med titlen fra regeringsgrundlaget: Et Danmark, der står sammen," siger Vestager.

Hun brugte samtidig talen til - ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) - at fastslå, at regeringen vil bede danskerne om at arbejde mere for at få Danmark ud af krisen.