Nyheder

Thorning: Ja, det lyder mærkeligt

Danmark har mistet 170.000 arbejdsplad-ser i den private sektor under krisen - alligevel skal danskerne arbejde mere. Sådan lyder det fra statsminis-ter Helle Thorning-Schmidt (S).

I sin grundlovstale fastholder hun, at det er nødvendigt med længere arbejds-tid, hvis der i fremtiden skal være råd til en ordentlig hjemmepleje til ældre, gratis sundhed til alle og gode uddannelser til unge. Men statsminis-teren erkender samtidig, at mange danskere undrer sig over, hvorfor hun kæmper for længere arbejdstid, når mange danskere mister deres job.

"Jeg indrømmer, at det ikke er et enkelt budskab. Men regeringen ville svigte sit ansvar over for befolkningen, hvis ikke vi bliver ved og ved. Vi svigter vores ansvar, hvis ikke vi fortæller præcis, hvor alvorlig situationen er i dansk økonomi," siger Helle Thorning-Schmidt i sin grundlovstale ved Metalskolen i Jørlunde i Nordsjælland.

Hun sagde videre:

"Derfor bliver vi ved. Og vi insisterer på, at de svære valg bliver truffet i tide. Også selvom vi får nogle knubs af det."

Vi har ikke været gode til at forklare

Statsministeren kommer samtidig med en anden indrømmelse:

"Jeg forstår godt, at det klinger mærkeligt, at regeringen beder jer om at arbejde mere, når der er alle de andre udfordringer her og nu. Måske har vi og jeg selv heller ikke altid være så gode til at fortælle, hvorfor det er sådan," lyder det fra statsministeren, der uddyber:

"Men regeringens opgave er at gøre to ting på en gang; Vi skal skabe grobund for vækst og nye arbejdspladser her og nu, og vi skal samtidig sikre, at dansk økonomi er klar til det næste opsving. Hvis vi ikke er klar til næste bølge, så flader den ud ligeså hurtigt, den er kommet," siger Helle Thorning-Schmidt.

Opfordrer til brede forlig

Hun opfordrer folketingets partier og arbejdsmarkedets parter til at bøje sig mod hinanden for at få en trepartsaftale og en skattereform på plads til gavn for Danmark.

Thorning fremhæver, at alle partierne i Folketinget mandag gik sammen om at give virksomheder bedre mulighed for at afskrive deres investeringer.

Det viser, at det kan lade sig gøre for partierne at lægge valgkampen bag sig og tage ansvar, siger Thorning.