Nyheder

Solceller koster statskassen dyrt

Danskerne hamstrer solcelleanlæg som aldrig før, men den udvikling er en tikkende bombe under statskassen.

De titusindvis af private ejere af små solcelleanlæg slipper nemlig for at betale moms, tillæg og afgifter til statskassen, advarer Dansk Energi ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

Med udgangen af 2011 var der opstillet 3.000 anlæg.

Det tal ventes ifølge Energinet.dk at være vokset til 25.000 inden årets udgang.

"Det er blevet alt for lukrativt for private at sætte solceller på taget," siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, til Jyllands-Posten.

"Der må trods alt være en grænse for, hvor gunstig en ordning kan være, når den bæres frem af finansiering over skattebilletten," mener han.

Miste omkring 3,7 milliarder kroner

25.000 solcelleanlæg betyder, at statskassen med udgangen af 2012 står til at miste omkring 3,7 milliarder kroner. Regningen opstår, fordi husejere med solcelleanlæg kan modregne solstrøm 100 procent i elforbruget.

Dermed undgår husejerne at betale de ca. 1,35 kroner i afgifter og moms per kilowatt-time, som elkunder uden solceller betaler til staten, når elmåleren snurrer.

Det svarer til, at statskassen hvert år går glip af 7425 kroner per husstand med solceller på taget.

Formand for Dansk Solcelleforening Signe Antvorskov Krag kan ikke se noget galt i, at reglerne tilgodeser husstande med solceller.

"Det er rigtigt, når det bliver gjort op på den måde. Jeg synes bare, at det er et meget fortegnet billede af virkeligheden, fordi det altid vil være sådan, at nogle folk har goder, som andre ikke har eller fravælger," siger Signe Antvorskov Krag til Jyllands-Posten.

De gunstige forhold ser dog ikke ud til at forsætte. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) siger til avisen, at rammebetingelserne lever på lånt tid.