Nyheder

Somaliere snød Skat for 12,5 mio.

I en særlig skattekontrol har Skat konstateret omfattende snyd med for høje fradrag hos somaliere i den vestlige del af Aarhus.

Skat har kontrolleret i alt 269 personer med somalisk baggrund, som havde skrevet meget høje fradrag ind i deres skatteopgørelse, og ifølge Skat har 248 af dem snydt for tilsammen 12,5 millioner kroner, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Somalierne har systematisk brugt Tast-Selv-ordningen til at give sig selv uberettigede skattefradrag.

Eksempelvis har somaliske kvinder trukket store beløb fra som dagplejemødre uden at være det, og somaliske mænd har trukket lønmodtagerudgifter fra, selv om de var på kontanthjælp.

Lederen af Skats indsatsprojekt, Erik Rosenbæk, siger:

"I Skat finder vi det - uanset beløbets størrelse - fuldstændig uacceptabelt, at der i visse grupper af folk med anden etnisk baggrund foregår systematisk snyd."

Skammer sig på somaliernes vegne

Jyllands-Posten har talt med flere somaliske foreninger i Aarhus, der siger, at de ikke kender til snyd blandt deres medlemmer.

"Jeg skammer mig på somaliernes vegne. De stjæler jo penge fra samfundet. Jeg tror ikke, at de har vidst, hvad de har gjort," siger formanden for Somalisk Kvindeforening, Ambara Hashi Nur, til Jyllands-Posten.

Andre anonyme somaliere siger dog til avisen, at de godt er klar over, at der bliver snydt, og at de pågældende er fuldt beviste om deres handlinger.

Kontrollen af somaliere bør nu bredes ud til andre steder i landet, mener Venstre.

- De, der snyder og svindler, skal bare have med den store kølle. Jeg forventer helt klart, at Skat følger op på det og ser, om der andre steder er lignende metoder i parallelsamfund, siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

/ritzau/