Skattelettelser har ringe effekt

Når regeringen varsler skattelettelser til danskere i arbejde, er intentioner-ne muligvis gode, men den reelle effekt er til at overse. Det mener professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet, RUC. I regeringens udspil til en skattereform er der lagt op til en stigning i beskæftigelsesfradraget, som skal lune hos folk i job.
"Det er i virkeligheden det klassiske problem med skattelettelser. De er ekstremt dyre, men den almindelige familie oplever ikke, at de får ret meget," siger han.
De varslede skattelettelser vil koste ni milliarder kroner og betyde en kontant gevinst på mindst 2500 kroner årligt fra 2013 til danskere i job. Et beløb, som gradvist vil stige til 4100 kroner i 2022.
Nogle vil arbejde mindre
Forslaget er i tråd med regeringens ambition om at give danskerne et incitament til at arbejde mere.
Men ifølge Bent Greve bygger politikernes udspil på en misforståelse om, at økonomiske gulerødder får folk til at arbejde mere.
"Nogle vil tværtimod arbejde mindre, hvis de får et fradrag af denne størrelse, fordi de kan opnå samme disponible indkomst, selvom de arbejder færre timer. Det er jo den nederste del af folks indkomst, der bliver berørt, ikke marginalskatten.
Regeringen målretter desuden en større bonus til landets enlige forsørgere for at sikre, at det kan betale sig for dem at arbejde.