Hver 12. dansker har et ekstra job

Det er oftest lyst, mulighed og lejlighed, der afgør om folk bijobber, mener forbrugerøkonom.

Trods høje skatter er danskerne et af de folk i Europa, der bijobber mest.

Flere end hver 12. dansker arbejder ekstra, og det er primært mænd med mellemlange og lange uddannelser, der har ekstra arbejde, viser nye tal fra Eurostat fra 2011.

Folk med lange uddannelser bijobber ofte med foredrag, skribentvirksomhed eller ekspertviden, mens folk med mellemlange uddannelse typisk har en særlig evne eller en særlig mulighed for at bijobbe.

Selvfølgelig spiller det en stor rolle, men det er langt fra sikkert, at statistikken er udtryk for, at danskerne gerne vil arbejde mere.

Det siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

- Det er klart, at hvis vi får en skattereform, der gør, at vi få mere med hjem hver måned, så bliver det mere interessant at bijobbe. Men det her mønster er ikke nyt, og derfor vil en reform ikke rykke afgørende ved det, siger hun.

Det at bijobbe handler ifølge forbrugerøkonomen om lejlighed, mulighed og lyst.

- Vi har et arbejdsmarked, der er lidt stramt lige nu. Derfor kan der sagtens være nogen af dem, der gerne vil lave lidt ekstra og bijobbe for at tjene lidt mere, ikke har mulighed for det, fordi der ikke lige er noget til dem, siger hun.

Også en familie med to fuldtidsstillinger og to børn i daginstitution har umiddelbart svært ved at bijobbe, mener Ann Lehmann Erichsen.

/ritzau/