Nyheder

Nationalbanken sænker renten igen

Nationalbanken har torsdag som ventet sænket den danske rente i bestræbelserne på at svække den danske krone overfor euroen. Udlånsrenten er blevet reduceret med 0,10 procentpoint, og den lyder nu på blot 0,6 procent.

Rentenedsættelsen skyldes den finansielle uro i Europa, og at Danmark i den henseende regnes som en såkaldt sikker havn at parkere penge.

"Der er tale om historisk lave renter, hvad enten vi snakker om Nationalbankens rentesatser, renten på danske statsobligationer eller realkreditrenterne herhjemme," skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

"Det afspejler, hvor alvorlig den økonomiske og finansielle krise har været gennem de seneste år," skriver han.

For de fleste vil en så lille sænkning ikke rigtig kunne mærkes. Bankerne vil næppe ændre på indlåns- og udlånsrenterne. Dog vil en lavere rente også lægge op til en lavere rente på såkaldte F1-lån, når de skal finansieres på ny.

Nationalbanken har over de seneste dage solgt kroner på valutamarkedet for at undgå yderligere styrkelse af kronen, skriver Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, i en kommentar.

Og da det ikke har betydet nok, sætter man altså renten ned. Hvorvidt det vil sænke presset nok på den danske krone er dog tvivlsomt. Der er således bred enighed om, at renten kan falde yderligere hen over sommeren.

"Med en indlånsrente på kun 0,2 procent er nulpunktet ikke langt væk. Det vil dog ikke afholde Nationalbanken fra yderligere rentenedsættelser, da Nationalbanken allerede har meddelt, at indlånsrenten om nødvendigt kan blive negativ," skriver Jacob Graven.

Uroen i Europa hænger i høj grad sammen med det forestående valg i Grækenland.

"Det kan derfor langt fra udelukkes, at Nationalbanken i løbet af de kommende uger må sætte renten ned igen," skriver Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea.