Bankdirektør vander blomster og laver kaffe

Allan Andersen er bankdirektør i den lille danske andelskasse Oikos.
"Lønningerne har taget rigtig rigtig meget fart i sektoren. Og måske også taget overhånd," siger han.
Netop de meget høje bankdirektørlønninger med store bonusser øger bankens risikable forretninger og kan føre til bankkrak. Sådan lyder konklusionen i et nyt forskningsprojekt.
"Det er klart, at en direktør vil alt andet lige have en incitament til at øge risikoen, fordi når man øger risikoen, så forøger man også det forventede afkast og i sidste ende sin aflønning - og det er en lidt farlig cocktail," siger professor på CBS, Caspar Rose Skaksen.
Allan Andersens løn har stået bomstille de sidste år. Han tjener under 500.000 kroner om året og er dermed en af de lavest lønnede bankdirektører i kongeriget.
Spørgsmål: Hvor stor er bonusordningen i din løn?
"Der er ikke nogen bonusordning. Det kunne motivere mig til at tage nogle forkerte beslutninger, der kunne skade banken og skade vores kunder. Så det er vi ikke interesserede i," siger Allan Andersen.
Gennem finanskrisen er et utal af danske banker krakket på grund af hasarderede beslutninger, og også store banker som Danske Bank har været i store problemer.
Danske Bank måtte sidste år vinke farvel til over otte milliarder kroner i tab på et risikabelt bankopkøb i Irland.
Samme år fik den netop afgåede direktør Peter Straarup en lønforhøjelse på 3,2 millioner kroner, så hans løn ramte 12,4 millioner kroner.
Laver selv kaffe og vander blomster
Det ville Danske Bank eller Finansrådet i dag ikke kommentere over for TV 2.
Manden bag forskningsprojektet mener, at det er nødvendigt at gøre bankernes bestyrelser stærkere.
"Der er ikke nogen tvivl om, at man fremadrettet må kræve, at bestyrelsen agerer mere vagthund over direktionen; at man er mere påpasselig og forsigtig med den aflønning man skruer sammen til direktionen," siger Caspar Rose Skaksen.
Det problem har bankdirektør Allan Andersen fra Oikos ikke. Hans løn kan matches af en del håndværkere og almindelige danskere.
"Jeg har ikke nogen sekretær. Jeg står for det hele selv - lige fra at lave kaffe og vande blomster. Det er med til at holde benene på jorden," siger Allan Andersen.