Qvortrup: Derfor tages Sass til nåde

Helle Thorning-Schmidt løber en betydelig risiko ved at give Sass Larsen et opsigtsvækkende comeback. Men statsminisiteren har ikke råd til at lade være, forklarer TV 2s Henrik Qvortrup i denne 'Q&A'

Hvorfor bliver Henrik Sass Larsen nu taget til nåde af Helle Thorning-Schmidt?

Svaret er kort: Statsministeren kan ikke undvære ham som central figur i Socialdemokratiet. Henrik Sass Larsen er et kæmpe politisk talent. Og dem er der - med al respekt - ikke mange af i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Men hvis han er så dygtig, hvorfor droppede Thorning ham så for mindre end et år siden?

Dengang havde hun ikke anden mulighed. Thorning - der dengang var lige på nippet til at danne sin regering - havde fået nogle oplysninger fra Politiets Efterretningstjeneste om, at Sass kunne være en belastning på grund af nogle kontakter til tvivlsomme typer i Køge og omegn. Tiden var ikke til at tage chancer. Og det kostede Sass ministerudnævnelsen.

Nogle har sagt, at Thorning dengang blot søgte en undskyldning for at slippe af med Sass?

Det er noget konspirations-sniksnak, som nu i al fald er blevet godt og grundigt dementeret af det bemærkelsesværdige comeback.

Men hvis Sass ikke kunne sikkerhedsgodkendes i efteråret, hvorfor kan han så nu?

Det ved vi i princippet heller ikke, om han kan. Det forudsætter ikke en positiv sikkerhedsgodkendelse at blive socialdemokratisk gruppeformand. Men når dét er sagt, må man formode, at sagen i statsministerens optik er blevet afdramatiseret: Ja - Sass sås med nogle dubiøse typer nede i Køge. Men, nej - han har ikke gjort noget ulovligt. Og på den baggrund tør Thorning nu godt binde an med Sass igen.

Hvordan er forholdet mellem Sass og Statsministeren?

Tæt og fortroligt. Henrik Sass har i mange år været Thornings vigtigste politiske sparringspartner. Også derfor er de vidtløftige konspirationsteorier helt galt afmarcheret. Man skal tænke på, at Sass og Thorning sammen indledte den proces, som i efteråret førte til, at Socialdemokraterne vandt regeringsmagten. De har slet og ret et skæbnefællesskab.

Hvad er det, han kan?

Henrik Sass er indpiskeren. Den politiske bisse, der effektivt kan sikre koordinationen mellem dels regeringen og den socialdemokratiske folketingsgruppe, dels løse problemer internt blandt de tre regeringspartier. Men han er også politikeren, der bag linjerne kan håndtere vanskeligheder, inden de vokser sig rigtig store og bliver belastende for chefen, altså Helle Thorning-Schmidt. Mange socialdemokrater taler om, at Thorning kunne have undgået mange af sine startvanskeligheder, hvis hun havde haft Sass at trække på.

Ligger der en ministerkarriere forude?

Måske. Vejen er nu banet. Forhindringen er fjernet. Det er sandsynligt, at Helle Thorning-Schmidt inden for det næste år vil rokere rundt på sit ministerhold, og i den forbindelse kan Henrik Sass komme i spil.

Til hvilken ministerpost?

Ja, det er jo lige det. Havde det ikke været for PET-indberetningen, skulle Henrik Sass have haft den magtfulde finansministerpost. Den sidder Bjarne Corydon nu imidlertid solidt på, og det er ganske usandsynligt, at han skulle vige fra den. Og det forekommer ikke ganske oplagt, hvilken ministerpost Henrik Sass skulle have i stedet.

Så måske han slet ikke bliver minister?

Præcis. Ikke fordi at han ikke ville have kvalifikationerne, men snarere fordi Thorning vurderer, at han gør bedre gavn som tilbagetrukket magtspiller på de indre linjer. Det passer bedre med hans politiske kompetencer.

Som er?

Han er en eminent magtspiller. En dreven fortolker af det (beskidte) politiske spil. Alt det, som Thorning har savnet nede i sin folketingsgruppe, hvor Mogens Jensen har været en svag gruppeformand, og Magnus Heunicke heller ikke er lykkedes på den vigtige post som politisk ordfører. Det er det, Sass nu skal rette op på.

Og hvad kan Sass ikke?

Nogen folkeforfører bliver han aldrig. Ganske vist er han en polemisk skarp debattør og ganske populær i Christiansborg-miljøet, men udadtil kan han godt virke afmålt og arrogant. Også derfor kan hans evner vise sig at være bedre anvendt indadtil end på en offentligt højt profileret ministerpost.

Er det risikofrit for Thorning at lade Henrik Sass komme tilbage i inderkredsen?

Nej, det er et betydeligt sats. Men Thorning har vurderet, at hun var nødt til at satse. Vurderingen har været, at folketingsgruppen var så nødlidende, at det ikke gik an at lade Sass gå uvirksomt rundt længere. De fleste havde ellers ventet, at Thorning under alle omstændigheder ville have afventet en afgørelse på den klagesag, som Henrik Sass for øjeblikket har liggende Ombudsmanden angående hele processen i forbindelse med PET's sikkerhedsvurdering. Men det kunne Thorning altså ikke vente på.

Hvad er det, som er farligt?

Nu vil fokus igen drejes mod Sass' farverige bekendtskabskreds. Sass skal blandt andet vidne i en sag, der føres mod hans tidligere nære ven, Tommy Kamp. Det er indlysende, at der nu vil være maksimal medieinteresse omkring den vidneoptræden. Og det vil være en regulær katastrofe, hvis der dukker nye belastende oplysninger frem om Henrik Sass Larsen. En katastrofe ikke bare for Sass, men i særdeleshed også for Helle Thorning-Schmidt.

Men har Thorning ikke sikret sig mod, at det skulle ske?

Jo. Men kun ved at se Sass dybt i øjnene og spørge: "Er der mere?". Svaret fra Sass har været et klart "nej". Og det har Thorning så valgt at stole på. Hun har ikke haft råd til andet.