Nyheder

Projekt for veteraner er kørt af sporet

Hjemvendte danske soldater skulle have noget at rive i. De skulle videre i tilværelsen med et civilt job efter at have været udsendt soldat for Danmark.

Tanken var god og intentionerne høje, da initiativtageren til projektet Veteran CrossOver Ole Brøndum offentliggjorde projektet for knapt et år siden: Veteranerne skulle bevogte skibe.

Men der skulle også satses mere bredt. Det er endnu ikke sket, og det skuffer Lauritzen Fonden, der har bevilget 600.000 kroner til projektet.

"Det er en skuffelse, at det er endt, som det er og ikke er blevet den store succes. Vi vidste godt, at vagtuddannelsen var det, han (Ole Brøndum, red.) ville starte med."

2Det kan vi ikke klandre nogen for. Men derfor havde vi da håbet, at det var noget, der gav genklang og skabte ringe i vandet, så hans idéer var blevet udmøntet til noget mere end bevæbnede vagter," siger Inge Grønvold, direktør for den almene del i Lauritzen Fonden.

Ud af de 600.000 kroner, som fonden bevilgede, er der udbetalt 400.000 kroner. De resterende 200.000 kroner holder fonden indtil videre tilbage.

"Vi er i gang med en intern undersøgelse for at finde ud af, hvad der er op og ned på det her," siger Inge Grønvold.

Brugt til at uddanne vagter

Idéen med projektet var, at krigsveteraner skulle hjælpes til et civilt job, og der var andre idéer på banen end en tjans som bevæbnet vagt på handelsskibe.

Men hvad konkret kan Ole Brøndum ikke svare på endnu.

"Det kommer først i 2013," siger han.

På spørgsmålet om, hvad pengene fra Lauritzen Fonden er brugt til, svarer Ole Brøndum, at de er gået til at uddanne vagter:

"Vi har fået udbetalt to gange 200.000 kroner - det koster 30.000 per vagt, vi har uddannet 20, det er 600.000 kroner."

Det var sikkerhedsfirmaet Guardian, der var underleverandør af kurserne til Veteran CrossOver. Ifølge Guardian er der kun uddannet 12 bevæbnede vagter under Veteran CrossOver.