Sådan gør du, hvis du er ramt af Cimber-krak

Med Cimber Sterlings konkurs står flere tusinde danskere med flybilletter, der nu er ubrugelige.

Men der er flere muligheder for at få sine penge retur alt efter, hvordan billetten er købt.

I det følgende finder du svar på, om du har udsigt til at få dine penge retur, eller om de er tabt.

Har du købt konkurssikring?

Da du købte dine billetter, blev du også tilbudt en konkurssikring. Hvis du købte en, kan du gøre brug af den nu. Rejsegarantifonden vil selv kontakte dig - jo kortere tid der er til afrejse, jo før kan du forvente at blive kontaktet.

Har du ikke hørt noget, kan du selv henvende dig til Rejsegarantifonden på tlf. 45 87 83 33. Der er åbent mellem kl. 10.00 og 15.00 på hverdage.

Hvis du allerede er fløjet med Cimber og nu er strandet i udlandet, hjælper Rejsegarantifonden dig med at komme hjem, hvis du har købt konkurssikring. Kontakt SOS International på+45 38 48 93 45. Uden for kontortid kan Rejsegarantifonden kontaktes på tlf.+45 20 70 83 33. Norwegian tilbyder desuden billetter på en række af Cimber Sterlings ruter til og fra udlandet.

Har du købt billetten med et internationalt betalingskort?

Hvis du købte flybilletterne med et internationalt betalingskort som MasterCard, Maestro, Visa (ikke Visa/Dankort), Visa Electron, American Express eller Diners, kan du lave en indsigelse hos kortudstederen, oftest din bank, som derefter vil søge at få dækket dit tab.

Her har du gode muligheder for at få tilbageført din betaling for en forudbetalt billet.

Har du købt billetten med et Dankort?

Hvis du har købt billetten eller billetterne med et almindeligt Dankort eller Visa/Dankort er du dårligt stillet, fordi det er sidestillet med at betale kontant. Her har du ikke mulighed for at gøre indsigelse i din bank. I stedet må du gøre dit krav gældende i konkursboet - på lige fod med alle andre, som Cimber skylder penge.

I de fleste tilfælde vil billetten og pengene være tabt.

Har du købt en rejse gennem et rejsebureau eller på nettet?

Er billetterne købt gennem et dansk rejsebureau som for eksempel Spies og Star Tour eller et net-rejsebureau, skal rejsebureauet ombooke dig til en anden afgang.

Kan det ikke lade sig gøre at finde en for dig passende afgang, skal rejsebureauet betale rejsens pris tilbage til dig.

Har du købet enpakkerejseer du også dækket via rejsegarantifonden. Der er tale om en pakkerejse, hvis du sammen med flybilletten har købt et hotelophold, lejet en bil eller gjort andre tilkøb.

Du kan klage til Forbrugerklagenævnet, hvis rejsebureauet ikke vil give dig dine penge.

Spieshar meldt ud, at deres kunders ferier er sikret.

Køb på nettet

Hvis du har købt billetten gennem en såkaldt henvisningshjemmeside som Mommondo.com, er du blevet henvist til Cimber Sterlings side enten direkte fra Mommondo.com eller fra en såkaldt formidlingsside, og har du ikke købt konkurssikring sammen med billetten, er det igen måden, du har betalt billetten på, der afgør, om du kan få dine penge retur jævnfør afsnittet om betalingskort.

Hvis du har købt billetten via en såkaldt formidlingshjemmeside som for eksempel Seat24, Mr. Budget eller Flybillet.dk er du dækket hvis du har tilkøbt konkursdækning.

Har du ikke købt konkursdækning, holder flere af disse internetrejsebureauer på at pengene er tabt. Men ifølge Forbrugerrådet er det ikke korrekt.

"Udgangspunktet er, at man kan få pengene tilbage eller få en anden billet. Er der problemer, vil jeg opfordre til, at man kontakter Forbrugerklagenævnet," siger jurist i Forbrugerrådet Mads Mølgaard.

"Der ligger flere kendelser fra forbrugerklagenævnet, der pålægger internetrejsebureauerne at refundere beløbet," tilføjer han.

Kan du bruge din billet hos selskaber, der overtager resterne af Cimber Sterling?

En stribe selskaber har allerede meddelt, at de overtager en række af de ruter Cimber Sterling hidtil har befløjet, men det er ikke ensbetydende med, at købte billetter automatisk kan bruges hos de selskaber. Din billet er som udgangspunkt ugyldig, men det kan være, at der forhandles en aftale på plads med de enkelte selskaber, så billetten kan ombyttes til en ny.

Følgende flyselskaber overtager ruter fra Cimber Sterling:Danish Air Transport

har meddelt, at selskabet overtager Cimber Sterlings indenrigsflyvninger mellem København og Sønderborg.

SAShar meddelt at de øger kapaciteten på ruten mellem Aalborg og København, og det samme overvejerNorwegianat gøre.

Sun Airovertager ruterne Aalborg - Oslo, Billund - Oslo og Billund - Stockholm.

Norwegianflyver fra søndag med fire daglige afgange mellem Krarup og København på hverdage og to til tre om søndagen.