Nyheder

Ny viden kan redde Nete og 10.000 andre danskere

Hvert år bliver over 10.000 danskere sygemeldt i længere tid på grund af funktionelle lidelser.

Det kan være fibromyalgi, kemikalieoverfølsomhed og kronisk træthedssyndrom for exempel. Sygdomme der ikke kan påvises fysisk, men som giver så mange gener, at patienten ikke kan have en normal hverdag. Det er nemlig hjernen der fejlfortolker kroppens signaler, så de opleves som reelle smerter.

Lægerne må opgive mange af dem, fordi de ikke har nogen effektiv behandling.

Men nu har forskere på Aarhus Universitetshospital godt nyt. En kort og intensiv behandling, som gør at 75 procent af de her patienter får det markant bedre.

Fyldt med sorg og vrede

Nete Breinholm er sygemeldt socialrådgiver. Hun har i seks år lidt af svimmelhed og kroniske smerter. Hun er så hårdt ramt af sin sygdom at selv simple gøremål, som at lave mad eller skifte bleer på sin datter ofte fører til voldsomme smerter i hendes arme og ryg.

"Det er fyldt med sorg og vrede og frustration over at jeg skal have sådan et liv, hvor jeg ikke kan arbejde og ikke kan være social på samme måde som før. Og at jeg skal have hjælp til alting," fortæller hun.

Indtil videre har ingen læger kunnet fortælle hende, hvad hun fejler eller hvordan hun bliver rask. Men nu er hun efter måneders ventetid kommet i behandling på Klinikken for Funktionelle Lidelser i Aarhus. Her mener lægerne, de har fundet behandlingen, der kan helbrede hende.

Udbredes til hele Danmark

Behandlingen består hovedsageligt af ni intensive møder med gruppeterapi, meditation og gradueret genoptræning.

Forskere har foretaget en række hjernescanninger af personer med funktionelle lidelser og sammenlignet dem med raske personer.

Per Fink er Overlæge Klinikken for Funktionelle Lidelser. Han fastslår at behandlingen nu er så veldokumenteret, at den nu kan bredes ud til resten af Danmark.

Forskerne på klinikken har netop publiceret en videnskabelig artikel, der dokumenterede, at 50 procent af patienterne får det bedre og har færre smerter efter behandlingen. Yderligere 25 procent bliver så godt som helbredt og mange kan begynde at arbejde igen.

Behandlingen har givet Nete Breinholm håb.

"Jeg håber på at få det bedre. Og et eller andet sted har jeg også et håb om at blive rask," siger hun.

Meget glade

Dansk Selskab for Almen Medicin fastlægger mange af retningslinjerne, som praktiserende læger arbejder efter.

"Vi er meget glade for de nye resultater," siger Lars Gehlert Johansen, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

"Vi vil meget gerne bidrage til, at det kan blive udbredt. Der er kun to klinikker i Danmark lige nu. Vi håber at få et tilbud bredt ud over landet, som vi kan henvise til," siger han.

I linkboksen til højre kan du læse om symptomerne for funktionelle lidelser.