Nyheder

"Underklassen skal tage ansvar for deres eget liv"

Der er optræk til en reform af det danske kontanthjælpssystem.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening og den borgerlige-liberale tænketank Cepos er det danske kontanthjælpsniveau så højt, at danskere på forsørgelse ikke ser grund til at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

36-årige Karina Pedersen kommer fra det, hun selv betegner som underklassen. Hun er fra en familie med en kriminel storebror, en førtidspensioneret lillebror og en mor, der ikke gad at arbejde, men i stedet indrettede sit liv på kontanthjælp.

Typisk underklassefamilie

TV 2 Nyhederne møder Karina Pedersen i Gadehavegård-bebyggelsen i Taastrup vest for København. Hun er selv vokset op i et tilsvarende socialt boligbyggeri.

"Jeg kommer fra en typisk underklassefamilie, hvor min mor har været arbejdsløs det meste af mit liv og har levet af kontanthjælp og førtidspension. Vi har haft misbrugsproblemer og kriminalitet og vold," fortæller hun.

Karina Pedersens mor opfordrede hende til at gå efter en tidlig førtidspension, men som ung fandt hun glæde ved at læse. Det blev hendes vej ud af arbejdsløshed og forsørgelse.

I dag kritiserer hun det underklassemiljø, hun selv er produkt af.

"Jeg synes i allerhøjeste grad underklassen mangler værdier og moral. I dag kan de bare lade det hele sejle og bebrejde kommunen, når børnene bliver kriminelle. Underklassen mangler at tage ansvar for deres eget liv," mener hun.

"De har selv skabt deres problemer"

I følge Karina Pedersen skyldes det, at den velmenende middelklasse har sikret underklassen en mulighed for at leve på overførselsindkomst. Hun kalder det til dels en "offermentalitet".

"De har selv skabt deres misbrugsproblemer og arbejdsløs," siger hun.

Karina Pedersen mener, at det, hun kalder underklassen, mangler moral - og at politikerne har sørget for, at de socialt dårligt stillede aldrig behøver tage et ansvar.

Mere nuanceret end som så

Men Finn Pedersen fra Valby, som har været arbejdsløs i over et år, er af en anden mening.

"Hun har skruet sit verdensbillede sammen, at sådan er det bare. Men verden er mere nuanceret end som så. Jeg kender en hel del, der er på kontanthjælp. Det er slet ikke deres mentalitet bare at snyde en sagsbehandler og få vredet penge ud," siger han.

For forandring i systemet

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger til TV 2 Nyhederne, at man skal passe på med grove generaliseringer af befolkningsgrupper.

"Jeg tror godt, vi kan møde de unge kontanthjælpsmodtagere med endnu flere forventninger end vi gør i dag. De skal selvfølgelig gå i gang med en uddannelse, hvis de kan. Men ingen har ansvaret for at løfte alle byrderne selv. Det er vigtigt, at det sociale sikkerheds virker også i fremtiden," siger hun.

Men samtidig indrømmer ministeren, at det sociale sikkerhedsnet kan blive så stærkt, at det spænder ben for folk.

"Det er en balancegang. Vi skal stille krav til dem, der kan," siger Mette Frederiksen og understreger, at hun lægger op til en stor forandring af kontanthjælpsystemet.