Nyheder

Hæmmer hjælp til krigsveteraner

De danske krigsveteraner blev ofret, da politikerne besluttede at placere det nye Veterancenter i Ringsted, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Centret, der skal koordinere indsatsen for hjemvendte soldater, åbnede i oktober 2011, og ledende medarbejdere oplyser nu, at placeringen midt på Sjælland hæmmer indsatsen for de hjemvendte soldater. Veteranerne bliver simpelthen væk.

"Vores veteraner rejser altså ikke til Ringsted for at gå til psykolog," siger Vibeke Schmidt, chef for Militærpsykologisk Afdeling i Veterancentret til avisen.

"Placeringen er faktisk stik imod veteranpolitikken, for der blev netop lagt vægt på, at behandlerne skulle tættere på veteranerne. Konsekvensen er, at det er sværere at hjælpe dem. Placeringen er noget rod - for nu at sige det mildt," siger hun.

Få veteraner nær Ringsted

En undersøgelse fra militærpsykologerne viser, at der er en høj koncentration af veteraner i hovedstadsområdet og ganske få nær Ringsted.

Forsvaret har derfor flyttet 14 af de i alt 30 psykologer fra Veterancentret til Svanemøllens Kaserne i København. Vibeke Schmidt oplyser, at man derved har mistet den vigtige synergieffekt mellem psykologerne.

"Der er intet fagligt belæg for at placere os i Ringsted," siger Vibeke Schmidt.

Placeringen blev besluttet af den daværende VK-regering for godt et år siden. Både forsvaret og Hærens Konstabel- og Korporal Forening anbefalede ellers København.

Tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) afviser kritikken.

"Jeg har talt med mange veteraner, der ikke ønskede, at centret blev placeret i København. De kan ikke overskue at tage ind til storbyen," siger hun til Jyllands-Posten.

Hos regeringspartneren SF, er man parat til at tage centrets placering op til en ny vurdering.

"Medarbejdernes udmelding er meget alarmerende. Den er vi nødt til at reagere på. Ligger centret det forkerte sted, bør vi revurdere placeringen," siger forsvarsordfører Holger K. Nielsen (SF) til avisen.