Nyheder

Ansatte i lufthavn risikerer kræft

Luftforureringen i Københavns Lufthavn er så farlig, at de ansatte risikerer at få kræft. Faktisk har tre ansatte nu fået anerkendt kræft som en arbejdsskade.

Lufthavnen har nu gort noget ved problemet, men for sent for Birger Kristensen, der fik blærekræft på grund af diesel-udstødningen.

"Jeg skulle på toilettet, og så tissede jeg blod," fortæller Birger Kristensen om den dag, hvor han opdagede, at noget var galt.

Partikler trænger ind i kroppen

Det er de såkaldte ultrafine partikler fra flymotorerne, der er synderen. Partiklerne trænger dybt ind i de ansattes lunger og blodbaner.

En dag på jobbet giver to-tre gange så mange partikler, som hvis Birger Kristensen havde arbejdet midt på HC Andersens Boulevard i det centrale København midt i myldretiden.

Skrappe regler for at undgå partikelforurening

Hos Københavns Lufthavn tager man problemet seriøst, og man har nu taget sig sine forholdsregler. For eksempel skal de såkaldte pull-off vogne nu trække flyene længere ud, inden de må tænde for motorerne. Og de små motorer, som skaffer strøm til kabinen, når flyet er på jorden, må kun være tændt i kort tid.

"Vi har nu skrappere regler, end de fleste andre lufthavne," siger kommunikationsdirektør hos Københavns Lufthavne Henrik P. Jørgensen til TV 2 Nyhederne.

Der er ingen fastsatte grænseværdier for de ultrafine partikler endnu. Birger Kristensen, som mistede sin blære, lymfekirtler og prostata har fået udbetalt en arbejdsskadeerstatning på 68.000 kroner.