Nyheder

Far til dræbt soldat: De skal retsforfølges

Den danske Armadillobase i Afghanistan havde reelt udspillet sin miltære rolle allerede i 2009, men trods advarsler fra britisk side, valgte forsvarets ledelse og daværende forsvarsminister Søren Gade (V) at beholde basen i yderligere halvandet år. Det er i dag kommet frem i bogen 'Et land i krig' af journalisterne Lars Halskov og Jacob Svendsen.

Oplysningen forarger Elis Hofmann, der er far til en af de dræbte soldater fra basen. Han kalder det i form for hasard med andre menneskers liv.

"Oplysningerne skal verificeres, og eftersom de kommer fra højeste sted, så må de jo være korrekte, men det skal verificeres, om de er," siger han tydeligt berørt til TV 2 NEWS. Og så skal de ansvarlige retsforfølges, mener han. Ikke fordi, det giver de døde livet igen, men for at forhindre at det sker igen.

Håber på fælles sagsanlæg

Dermed er Elis Hoffmand på linje med Søren Jacob Johansen, der er formand for Foreningen af Krigsveteraner og Pårørende og som selv har været udsendt til Balkan fem gange.

"Jeg håber, at de fem familier, der har mistet en dernede, kan gå sammen og lægge sag an mod staten," siger han og tilføjer, at han nu vil tage kontakt til familierne og høre deres udlægning af situationen.

"Jeg ved godt, at en retssag ikke vil bringe soldaterne tilbage. Den eneste oprejsning, familierne kan få, er, at de får rettens ord for, at det var forkert at holde Armadillo kørende i halvandet år ekstra," siger Søren Jacob Johansen.

Symboler hører til på væggen

Han giver nemlig ikke meget for Tim Sloth Jørgensens forklaring om, at ministeren og militærledelsen vurderede, at Armadillo havde stor symbolsk betydning i forhold til opbakningen blandt befolkningen i Danmark.

"Symboler er noget, du kan hænge på en væg," siger Søren Jacob Johansen

I det halvandet år Armadillo blev holdt åben blev fem danske soldater dræbt og 69 blev såret i området ved Armadillo.