Nyheder

Langtidsledige skal have belønning for job

Et nyt lovforslag skal give langtidsledige en skattefri præmie på op til 600 kroner, hvis de kommer i arbejde.

Hvis du er langtidsledig og finder arbejde, kan du se frem til at få en skattefri bonus på op til 600 kroner om måneden i to år, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag på sit ugentlige pressemøde.

Lovforslaget skal ses som et incitament for at få folk til at finde arbejde, og det vil mindske antallet af langtidsledige, mener arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, Leif Lahn Jensen.

- Langtidsledige er en gruppe, vi har ekstra meget fokus på. Dette forslag vil gøre, at flere af de langtidsledige, som koster samfundet dyrt, nu vil komme i arbejde. Vi tror på, at det er vejen frem, siger Leif Lahn Jensen.

Han understreger, at ordningen også gælder, selvom den ledige får anvist arbejde af jobcentret. Det punkt vil dog ikke fjerne guleroden for, at den ledige selv finder arbejde, mener han.

- Tværtimod vil det gøre, at endnu flere søger job, for hvis ikke man kan finde noget gennem arbejdsformidlingen, skal man jo alligevel finde det selv, siger han.

Den skattefrie præmie lyder på fire procent af lønnen fra det nye job, men altså højst op til 600 kroner.

For at være kvalificeret til ordningen skal man have været ledig og modtaget kontanthjælp i 47 af i alt 52 uger i tiden fra 1. marts 2011 til 29. februar 2012.

Leif Lahn Jensen håber, at ordningen vil gøre en forskel, men erkender, at det ikke vil gøre et stort indhug på antallet af ledige.

- Men det kan gøre, at nogle kommer i gang, hvilket vil være bedst for samfundet. Nogle af dem, der ikke yder den helt store indsats i jobjagten, vil nu måske yde en ekstra indsats. Hvis bare én kommer i gang, er det en succes i sig selv, siger han.

Lovforslaget, der bliver fremsat onsdag, bliver indført den 1. juni 2012, og er del af en forsøgsordning, hvor ledige der får nyt job, kan modtage præmien i op til to år.

/ritzau/