Forening: Nye adoptionsregler gavner kun få

Adoptionsforening bakker op om den nye aldersgrænse for adoption, men vurderer, at det kun vil gavne få.

Det er et skridt i den rigtige retning, at socialminister Karen Hækkerup (S) vil give par mulighed for at ansøge om adoption, indtil dagen før den ældste af dem fylder 43 år - i stedet for den nuværende grænse på 41 år.

Det mener interesseorganisationen Adoption & Samfund. Men ændringen vil i praksis ikke gøre den store forskel, vurderer Jens Damkjær, der er foreningens formand.

- Det drejer sig bestemt ikke om den store majoritet af ansøgere. Det er en meget lille gruppe, der får gavn af det, siger han og henviser til foreningens tidligere vurderinger, der siger, at en ændring af aldersgrænsen vil komme 50 par til gode om året.

Jens Damkjær understreger dog, at en ændring af aldersgrænsen er meget vigtig for de få, det vil betyde noget for.

Samtidig mener han, at det er "helt naturligt", at aldersgrænsen flyttes med to år, så det følger den øvrige udvikling i samfundet. De nye regler betyder, at man senest kan ansøge som 43-årig og dermed senest blive adoptivforælder som 48-årig.

- Vi skal sørge for, at barnet har forældre, der kan tage vare på barnet, så længe det er et barn. Med de nye regler har vi fundet en fin grænse, for vi skal ikke derhen, hvor vi godkender folk, der når at gå på pension, før barnet fylder 18 år, siger Jens Damkjær.

Han mener, at det er rimeligt at rykke aldersgrænsen i takt med, at folk lever længere.

- Det er et godt tiltag, men det er bare ikke der, hvor det største behov er.

I stedet mener Jens Damkjær, at regeringen skulle kigge på den støtte, adoptivforældrene får.

- Der kommer flere og flere adoptivbørn med særlige behov, og der er det vigtigt, at forældrene får den rette støtte til at kunne håndtere dem, siger Jens Damkjær og efterspørger et videns- og formidlingscenter om adoptivbørn til institutioner og skoler.

Det nye regelsæt om en ændring af aldersgrænsen for adoption bliver sendt i høring mandag den 23. april.

/ritzau/