Regeringen vil hæve adoptions-aldersgrænse

Hvis et par omkring i 40-års-alderen har planer om at adoptere, skal det have mere tid at løbe på.

Der bliver mere tid at løbe på for de par, som overvejer at adoptere. Fremover skal par have mulighed for at adoptere, indtil dagen før den ældste af de to kommende forældre fylder 43 år.

Det svarer til en forlængelse på to år, fordi aldersgrænsen i dag er 40 år - altså skal ansøgningen være sendt dagen før 41-års fødselsdagen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Jeg vil gerne give lidt mere tid til de par, der går i overvejelser om adoption og måske er i behandling for barnløshed, siger socialminister Karen Hækkerup (S), som sender det nye regelsæt i høring mandag.

- Tiden begynder at blive knap ved de 40 år, og mange tvinges af tiden til at tage en beslutning. Her vil jeg gerne give to år mere, siger ministeren.

Ud over at hæve aldersgrænsen for par, som ønsker at adoptere små børn mellem nul og 36 måneder, ændrer ministeren på reglerne for godkendelse.

Karen Hækkerup afviser, at de nye regler vil betyde, at adoptionsforældres gennemsnitsalder stiger.

- Det er ikke meningen, for samtidig lukker vi for den nuværende mulighed for dispensation til par, hvor den ene part er meget ældre end de 40 år, men hvor den anden part er væsentligt yngre, siger Karen Hækkerup til Jyllands-Posten.

Regelændringerne er ikke præsenteret for Folketingets partier. Det irriterer Eyvind Vesselbo, Venstres socialordfører.

- Det er et klassisk eksempel på denne regerings arbejdsmetoder. Den lufter sine idéer i pressen, men inddrager ikke partierne og ordførerne, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/