Nyheder

Ministerium ville dække over spionsag

Det er Udenrigsministeriet, der står bag forsøget på at holde spionsagen fra Københavns Universitet skjult for offentligheden. Det skulle ske ved at begære såkaldt dobbeltlukkede døre under den kommende retssag mod den finske professor Timo Kivimäki, så ingen oplysninger slap ud.

Professoren, der nægter sig skyldig, er tiltalt for et årelangt samarbejde med russiske agenter i København, og ministeriet vil have rettens døre hermetisk lukket for at undgå at træde Rusland over poterne, erfarer Politiken.

Spiontiltalen skal godkendes

Justitsministeriet, der formelt skal godkende spiontiltaler, har ifølge Politikens oplysninger strittet imod presset fra Udenrigsministeriet, men forgæves. Statsadvokat Gyrithe Ulrich vil derfor, når sagen begynder, kræve lukkede døre med henvisning til "statens sikkerhed og forholdet til fremmede magter".

Timo Kivimäki trådte imidlertid i går frem og fortalte om spiontiltalen og kontakten til russerne, så det er ikke længere fortroligt, hvad sagen drejer sig om. Også hans forsvarsadvokat, Anders Nemeth, er imod hemmelighedskræmmeriet.

Vil have dørene slået op på vid gab

"Jeg finder anmodningen om, at sagen skal køre for lukkede døre helt urimelig og vil protestere mod anklagemyndighedens begæring," siger forsvareren til Politiken.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard mener, at det "umiddelbart forekommer overraskende", at anklageren ønsker hele sagen kørt for lukkede døre, men peger på to helt forskellige årsager:

"Dels at man ikke ønsker at kompromittere forholdet til Rusland unødigt, dels at man ikke ønsker at afsløre PET's arbejdsmetoder. Selv om den tiltalte fortæller sin version offentligt, kan der godt være væsentligt på spil for myndighederne," siger han til Politiken.